Cene ulaznica kreću se od nekoliko desetina do više stotina evra

Koliko košta olimpijsko leto u Parizu?

SvetTurizamZanimljivosti

9.4.2024 17:03 Autor: Milica Vojtek 8

Koliko košta olimpijsko leto u Parizu? Koliko košta olimpijsko leto u Parizu?
Ljubitelji sporta sa nestrpljenjem iščekuju leto koje će biti obeleženo velikim sportskim događajima – letnjim Olimpijskim igrama u Parizu i Evropskim prvenstvom u fudbalu... Koliko košta olimpijsko leto u Parizu?

Ljubitelji sporta sa nestrpljenjem iščekuju leto koje će biti obeleženo velikim sportskim događajima – letnjim Olimpijskim igrama u Parizu i Evropskim prvenstvom u fudbalu u Nemačkoj.

Navijači koji uživaju u posetama velikim manifestacijama već su isplanirali svoja putovanja, a oni koji čekaju poslednji momenat ova zadovoljstva platiće daleko skuplje, s obzirom na skok cena transporta i smeštaja.

Kada je reč o Olimpijadi, pre svega treba istaći da su Francuzi nakon tačno 100 godina ponovo domaćini najboljim sportistima sveta, a njihova prestonica će treći put biti grad domaćin Olimpijskih igara.

Ukupan budžet za ovu manifestaciju, uključujući troškove izgradnje i renoviranja objekata, iznosi oko osam milijardi evra, dok Organizacioni komitet, poznat kao COJO, ima operativni budžet od oko 4,4 milijarde evra, ranije je objavio AP.

Smeštaj u Parizu tri puta skuplji

Posetioci ove manifestacije koji još nisu bukirali smeštaj u glavnom gradu Francuske naići će na pravi izazov s obzirom na popunjenost kapaciteta, a čak i ako im pođe za rukom da pronađu prenoćište platiće ga po znatno većoj ceni.

Od oktobra prošle godine na Airbnb-u, koji je zvanični olimpijski partner, smeštaj je poskupeo za 300 odsto. Cene soba u Parizu, za jedno noćenje, prema sadašnjem pretraživanju kreću se između 120 i 200 evra.

Sledeći trošak je boravišna taksa. Pariz je odlučio da od 1. januara ove godine podigne turističke takse, i to za više nego duplo. U hotelu sa pet zvezdica za jednu osobu i jedno noćenje ta taksa od početka 2024. iznosi 10,73 evra, dok u smeštaju sa tri zvezdice ona staje 5,2 evra.

Foto: Freepik /prostooleh

Među poskupljenjima koja su se u Parizu dogodila uoči sportskog spektakla našao se i javni prevoz, te će jednokratna karta za metro umesto 2,10 evra koštati četiri evra, preneo je portal „L’Ouest France“ reči Valeri Perkas, predsednice sindikata za prevoz za grad Pariz.

Ona je ranije navela i da će biti uvedena posebna karta za prevoz za goste koji dolaze na Olimpijske igre, koja će se zvati „Passe Paris 2024“, a koja će koštati 16 evra po danu ili 70 evra nedeljno. To će omogućiti korisnicima prevoza da koriste sve postojeće alternative.

Karte od 20 do 950 evra

„Više od milion karata za sve sportove na programu Olimpijskih igara koštaće samo 24 evra. Skoro polovina ulaznica u prodaji za širu javnost koštaće 50 evra ili manje, a skoro trećina karata za finale biće po ceni od 100 evra ili manje. Preko 90 odsto karata za javnost imaće cenu od 200 evra ili manje. Ove cene omogućene su zahvaljujući usvajanju posebne strukture cena: najskupljih ulaznica, koje čine 15 odsto karata u prodaji široj javnosti, generisaće skoro 50 odsto prihoda od karata u Parizu 2024.

Pojedinačne karte za Olimpijske igre u Parizu 2024. koštaće između 24 i 950 evra (bez ceremonija). Najviša cena karata iznosiće upravo 950 evra i to će biti oko 0,5 odsto ukupne količine ulaznica.

Sa prvim takmičenjima koja će se održati 24. jula 2024. godine, pre ceremonije otvaranja, gledaoci će moći da prate fudbalske utakmice u Parizu i drugim francuskim gradovima za cenu između 24 i 50 evra, ili ragbi na Stad de Fransu za iznos između 24 i 100 evra. Ulaznice za prve ženske rukometne utakmice u South Paris Areni (hala 6 Parc des Expositions) sledećeg dana koštaće od 24 evra“, stoji na sajtu Olimpijskog komiteta Srbije.

Takođe, posetioci ove manifestacije će moći da sastave sopstveni paket ulaznica birajući tri iz ogromnog izbora različitih sesija. Na primer, po cenama od 72 evra gledaoci će moći da kombinuju atletiku, rukomet i ragbi; dve sesije jedrenja i fudbalsku utakmicu u Marseju ili golf. Ovi paketi našli su se u prodaji prošle godine.

Olimpijsko leto

Olimpijske igre počinju 26. jula i trajaće do 11. avgusta. Očekivani broj sportista koji će učestvovati na OI 2024 je 10.500 i oni će se takmičiti u 329 različitih sportova. Pored Pariza, još 11 mesta u Francuskoj biće domaćini kompletnih turnira, a među njima su i Versaj, Bordo, Marsej, Lion, Nant, Lil…

Veliki broj srpskih sportista već se kvalifikovao za odlazak na Olimpijadu, pa tako Srbija trenutno ima više od 80 ispunjenih kvota.

  • SHALIMAR

    9.4.2024 #1 Author

    Kosta puno,pa ko moze uzivace…

    Odgovori

  • DOBRILA

    10.4.2024 #2 Author

    Koliko god da kosta , svakako se sa nestrpljenjem ocekuju…

    Odgovori

  • Inquiete

    10.4.2024 #3 Author

    Jedva ga čekamooo

    Odgovori

  • jevtić

    10.4.2024 #4 Author

    Ima i onih koji ne pitaju za cenu ako će uživati

    Odgovori

  • ZVEZDA

    10.4.2024 #5 Author

    Nije bas jeftino, ali verujem da je vredno

    Odgovori

  • STEPA

    12.4.2024 #7 Author

    Znači sve će biti duplo skuplje

    Odgovori

  • BIJUTI27

    14.4.2024 #8 Author

    Ulaznice i nisu toliko skupe, ali je problem smeštaj, prvo ga pronaći pa onda platiti. oni koji imaju tetku u parizu profitiraće

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...