u cilju rešavanja bezbednosnih problema

Kompanije Huawei i ZTE uskoro zabranjene u Nemačkoj?

EUFirme u fokusuHi-techLifestyleSvet

7.3.2023 16:22 Autor: Vladimir Jokanović 6

Kompanije Huawei i ZTE uskoro zabranjene u Nemačkoj? Kompanije Huawei i ZTE uskoro zabranjene u Nemačkoj?
Nemačka planira da zabrani telekom operaterima u zemlji da koriste određene komponente kineskih kompanija Huawei i ZTE u 5G mrežama, u cilju rešavanja bezbednosnih... Kompanije Huawei i ZTE uskoro zabranjene u Nemačkoj?

Nemačka planira da zabrani telekom operaterima u zemlji da koriste određene komponente kineskih kompanija Huawei i ZTE u 5G mrežama, u cilju rešavanja bezbednosnih problema.

Prema neimenovanim izvorima vlade u Berlinu, na koje se poziva Zeit, a prenosi Reuters, zabrana bi mogla da uključi komponente koje su već ugrađene u mreže u Nemačkoj, što bi zahtevalo od operatera da ih uklone i zamene. Nemačka vlada, koja se nalazi u fazi preispitivanja odnosa sa najvećim trgovinskim partnerom, Kinom, još nije komentarisala navode.

Prema ocenama analitičara, ovo je znak da nemačka vlada ozbiljno shvata kineske rizike po nacionalnu bezbednost. Međutim, nemačka 5G mreža je duboko zavisna od kineskih dobavljača, pa će verovatno biti potrebne godine da bi se ovo pitanje rešilo.

Kritičari kompanija Huawei i ZTE tvrde da njihove bliske veze sa kineskim službama bezbednosti znače da bi njihovo ugrađivanje u sveprisutne mobilne mreže moglo da omogući kineskim špijunima i saboterima da pristupe mobilnoj infrastrukturi u Nemačkoj. Huawei i ZTE, kao i vlada u Pekingu izričito negiraju optužbe i navode da su mere zabrane protekcionističke.

Dok nekoliko evropskih zemalja još formuliše politiku telekomunikacija, Velika Britanija i Švedska zabranile su kompanijama Huawei i ZTE da isporučuju ključnu 5G mrežnu oremu. Britanski operateri imaju rok do 2027. godine da uklone zabranjene komponente. Nemačka je 2021. godine usvojila novi zakon o IT bezbednosti, ali nije zabranila Huawei i ZTE.

Prema tehničkim izveštajima, Nemačka je postala još više zavisna od kompanije Huawei pri postavljanju opreme za 5G mrežu, nego što je to bio slučaj za 4G mrežom. Nemačka vlada prošlog meseca nije odgovorila na parlamentarni zahtev o tome koliko operateri koriste opremu Huawei u svojim 5G mrežama.

  • Jovana24

    7.3.2023 #1 Author

    Sve nesto nece, ali sve nesto mora i zavisna je od ostalih…

    Odgovori

  • TATJANA

    8.3.2023 #2 Author

    Očigledno da pokušavaju na sve načine da smanje zavisnost, koliko će im poći za rukom, videce se

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.3.2023 #4 Author

    Ne znam koliko je to izvodljivo u narednim godinama uopste…

    Odgovori

  • LEKI

    11.3.2023 #5 Author

    Videcemo dal je uopšte izvodljivo

    Odgovori

  • Coka13

    29.3.2023 #6 Author

    Pitanje je samo da li je to izvodljivo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.