Stroža ograničenja za kineski tehnološki sektor

Bajdenov tim razmatra zabranu poslovanja kompanije Huawei sa dobavljačima iz SAD

PoslovanjeSvet

31.1.2023 09:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bajdenov tim razmatra zabranu poslovanja kompanije Huawei sa dobavljačima iz SAD Bajdenov tim razmatra zabranu poslovanja kompanije Huawei sa dobavljačima iz SAD
Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) razmatra potpuno isključivanje kompanije Huawei Technologies sa lista dobavljača tehnoloških giganata kao što su Intel i Qualcomm,... Bajdenov tim razmatra zabranu poslovanja kompanije Huawei sa dobavljačima iz SAD

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) razmatra potpuno isključivanje kompanije Huawei Technologies sa lista dobavljača tehnoloških giganata kao što su Intel i Qualcomm, što je u skladu sa ciljevima vlade da uvede stroža ograničenja za kineski tehnološki sektor.

Prodaja američkih firmi kompaniji Huawei ograničena je već četiri godine, od kada je bivši predsednik Donald Tramp (Donald Trump) kineskog tehnološkog giganta dodao na američku “listu entiteta” zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost. Američki dobavljači su od tada u obavezi da traže dozvolu vlade kako bi trgovali sa kineskom kompanijom, piše Bloomberg.

Sada se neki zvaničnici u Bajdenovoj administraciji zalažu za zabranu svake prodaje kompaniji Huawei, za koju se već dugo sumnja da je povezana sa vladom u Pekingu i kineskom vojskom, dok administracija raspravlja o tome da li i kako da prilagodi svoju politiku licenciranja, navode neimenovani izvori.

Tenzije sa Kinom rastu od kada je Džo Bajden na čelu Sjedinjenih Američkih Država. Republikanci koji imaju većinu Predstavničkog doma zahtevaju od Bajdena da nastavi da pritiska Peking, prvenstveno kako bi ograničio tehnološki napredak Kine.

Prošle nedelje, američke vlasti su sklopile savez sa Holandijom i Japanom u nameri da ograniče izvoz naprednih mašina za proizvodnju čipova sledeće generacije u Kinu.

Kompanija Huawei je nekada bila jedan od najvećih svetskih kupaca elektronskih komponenti i izuzetno važan deo lanca snabdevanja zbog svoje pozicije u industriji mobilnih uređaja i mrežne opreme. Trampova zabrana je osakatila kinesku kompaniju i istovremeno izbrisala ogromne količine prihoda za američke dobavljače kao što je Broadcom.

Međutim, Ministarstvo trgovine je nastavilo da izdaje dozvolu za isporuke određenih proizvoda ovoj kompaniji. Huawei je i dalje gigant vredan 100 milijardi dolara, koji predvodi širenje najveće svetske 5G mreže. Takođe, ova firma pomaže da se izgradi širokopojasni pristup od Afrike do Bliskog istoka.

Iz firme je u decembru saopšteno da je nakon američkih tehnoloških sankcija uspela da ostvari dobre rezultate i da “posluje kao i obično”.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...