Posle Trampa i Bajden pod istragom specijalnog tužioca zbog poverljivih dokumenata

Šta to Bela kuća želi da sakrije?

AnalizaSvet

15.1.2023 10:02 Autor: Vladimir Jokanović 12

Šta to Bela kuća želi da sakrije? Šta to Bela kuća želi da sakrije?
Američko tužilaštvo imenovalo je specijalnog tužioca Roberta Hura koji preuzima istragu poverljivih dokumenata pronađenih u kući i nekadašnjoj kancelariji predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa... Šta to Bela kuća želi da sakrije?

Američko tužilaštvo imenovalo je specijalnog tužioca Roberta Hura koji preuzima istragu poverljivih dokumenata pronađenih u kući i nekadašnjoj kancelariji predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena (Joe Biden). Dokumenti datiraju iz vremena kada je Bajden bio na funkciji američkog potpredsednika.

„Sprovešću dodeljenu istragu pošteno i nepristrasno. Nameravam da pratim činjenice brzo i temeljno bez straha i naklonosti. Poštovaću poverenje koje mi je ukazano da izvršim ovu istragu“, rekao je Hur, prenosi CNN. Hur će dobiti sve resurse koji su mu potrebni za obavljanje posla, naveo je državni tužilac Merik Garland (Merrick Garland).

Garland je u novembru imenovao specijalnog tužioca koji će nadgledati krivične istrage o dokumentima o nacionalnoj odbrani koji su pronađeni u rezidenciji bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) na Floridi.


Istraga specijalnog tužioca, zajedno sa istragom koju su republikanci pokrenuli u Predstavničkom domu Kongresa protiv Bajdena i njegove porodice, navode na zaključak da će se aktuelni američki predstavnik nalaziti pod snažnim pritiskom u naredne dve godine. Bajden je istakao da u potpunosti sarađuje sa Ministarstvom pravde.

Bajden je od 2017. do 2020. godine imao kancelariju u istraživačkom centru u blizini Bele kuće. U septembru, novinar televizije CBS pitao je Bajdena za komentar o pronalasku državnih dokumenata u Trampovoj vili na Floridi. „Kako neko može da bude toliko neodgovoran“, rekao je tada Bajden, preneo je BBC na srpskom.

Tramp je reagovao na društvenoj mreži Truth Social, postavivši pitanje: „Kada će FBI izvršiti raciju u kućama Džoa Bajdena, možda čak i u Beloj kući?“. Tramp je pod istragom zbog navodnog odbijanja da vrati oko 300 poverljivih dokumenata koje je odneo na imanje na Floridi, nakon što je napustio funkciju.

Foto: Pixabay.com

Bajdenovi dosijei otkriveni su nekoliko dana pre nego što je Ministarstvo pravde objavilo da će imenovati nezavisnog advokata koji će odlučiti da li će Tramp biti optužen zbog dosijea pronađenih na Floridi. Istovremeno, Bajden je rekao je da je bio iznenađen kada je u novembru saznao da su poverljivi dokumenti pronađeni u njegovoj bivšoj privatnoj kancelariji.

„Ne znam šta je u dokumentima“, rekao je on, navodeći da su mu advokati savetovali da ne pita za sadržaj. Iako nema dovoljno informacija o tome šta je sadržaj dokumenata koji datiraju iz 2017. godine, postavlja se pitanje zašto nisu bezbedno uskladišteni u američkom Nacionalnom arhivu.


Dokumenta su pronađena 2. novembra u Bajdenovoj privatnoj kancelariji koju je koristio od 2017. do 2020. godine, dok ju je sređivao jedan od njegovih advokata, u fascikli na kojoj je pisalo „privatno“. Republikanci su optužili predsednika za licemerje i obećali da će istražiti Bajdenovu administraciju.

U garaži američkog predsednika pronađeno je još tajnih dokumenata. Tajni dokumenti otkriveni su na različitim lokacijama u periodu od nekoliko meseci uz minimalna i dozirana priznanja. Postavlja se pitanje: „Šta Bela kuća u stvari želi da sakrije?“ Ništa“, odgovara Bela kuća, ponavljajući da se Bajden ponašao korektno i transparentno i da su njegovi advokati pozvali Nacionalni arhiv i Ministarstvo pravde i upoznali ih sa slučajem.

  • Maria

    15.1.2023 #1 Author

    „Dokumenta su pronađena 2. novembra u Bajdenovoj privatnoj kancelariji koju je koristio od 2017. do 2020. godine, dok ju je sređivao jedan od njegovih advokata, u fascikli na kojoj je pisalo „privatno“. Republikanci su optužili predsednika za licemerje i obećali da će istražiti Bajdenovu administraciju.“
    Baša da vidimo i to čudo…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    15.1.2023 #2 Author

    Ovo je standrad za americku politiku, administracija licno kpd predsednika pa ako se otkrije…

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    15.1.2023 #3 Author

    „U garaži američkog predsednika pronađeno je još tajnih dokumenata. Tajni dokumenti otkriveni su na različitim lokacijama u periodu od nekoliko meseci uz minimalna i dozirana priznanja. Postavlja se pitanje: „Šta Bela kuća u stvari želi da sakrije?“ Ništa“, odgovara Bela kuća…“

    Pa ovo je strašno!

    Odgovori

    • VANJA

      15.1.2023 #4 Author

      Skrivanje stvari je nesto cime se inace vode!

      Odgovori

  • GOCA BG

    15.1.2023 #5 Author

    Nece nista ni bitk dok je na vlasti,posle ce sve da ispliva na povrsinu…

    Odgovori

  • Milovan94

    15.1.2023 #6 Author

    Uvek je Bela kuća imala svoje mračne tajne.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    15.1.2023 #7 Author

    Strašno, međutim oni nisu ovo usamljeni slučajevi, nažalost.

    Odgovori

  • MARA

    15.1.2023 #8 Author

    Bo bi čudno da ne postoje nikakvi tajni dokumenti…

    Odgovori

  • JANA

    15.1.2023 #9 Author

    Predsednikova izjava je najjaca ,ali bio je u garazi hahahaha morala sam da se nasmejem

    Odgovori

  • Gaga45

    15.1.2023 #10 Author

    Pa neke tajne uvek moraju da postoje

    Odgovori

  • DANIJELA

    15.1.2023 #11 Author

    Svi nesto kriju ali istina kad-tad izadje na videl, sto bi rekli nasi stari.

    Odgovori

  • VILENJAK

    15.1.2023 #12 Author

    Ne znam zašto se iznenađujemo, mislim da je svima dobro poznato ko je i šta je bio pre dolaska na vlast!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...