Okončano glasanje za treću političku funkciju u SAD

Mekarti izabran za predsednika Predstavničkog doma Kongresa

SvetVesti

9.1.2023 08:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

Mekarti izabran za predsednika Predstavničkog doma Kongresa Mekarti izabran za predsednika Predstavničkog doma Kongresa
Republikanski predstavnik Kevin Mekarti (Kevin McCarthy) izabran je za predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa posle burne procedure koja je trajala nekoliko dana. Mekarti je... Mekarti izabran za predsednika Predstavničkog doma Kongresa

Republikanski predstavnik Kevin Mekarti (Kevin McCarthy) izabran je za predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa posle burne procedure koja je trajala nekoliko dana. Mekarti je izabran tek posle 15 krugova glasanja, iako njegova stranka ima većinu u Predstavničkom domu.

Izbor Mekartija bio je dramatičan, a zamalo je došlo do fizičkog obračuna među republikancima, jer se deo njih uporno protivio izboru stranačkog kandidata, prenosi BBC. U pobuni se istakao kongresmen sa Floride Met Gec (Matt Gaetz) ali je na kraju i on dao svoj glas za Mekartija.

Predsedavajući Predstavničkog doma postavlja dnevni red zasedanja i nadgleda zakonodavne procedure. Ova funkcija je treća po hijerarhiji u vašingtonskoj administraciji, posle predsednika i potpredsednika SAD. Nakon izbora na funkciju Mekarti je rekao da mu je bivši predsednik SAD Donald Tramp (Donald Trump) pomogao da bude izabran.

„Mislim da niko ne treba da sumnja u njegov (Trampov) uticaj“, rekao je Mekarti.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) čestitao je Mekartiju izbor i rekao da se raduje saradnji sa Republikanskom partijom. Republikanci su ranije obećali da će pokrenuti istrage o poslovima Bajdenove administracije.

Reč je o najdužem izboru za predsedavajućeg Predstavničkog doma u poslednje 164 godine, preneo je CNN.

Mekarti je predložio velike ustupke svojim partijskim kolegama da bi uspeo da dobije 218 glasova potrebnih za izbor, iako republikanci imaju 222 predstavnika.

Problem je u tome što se Mekarti smatra čovekom Donalda Trampa koji je snažno podržao njegovu kandidaturu na izborima za Kongres u novembru. Glasovi protiv Mekartija bili su zapravo glasovi protiv Trampa, a njegov konačni izbor može se smatrati pobedom Trampove struje u Republikanskoj partiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...