Rezultati američkih izbora za Kongres

Republikancima većina u Predstavničkom domu

SvetU fokusu

17.11.2022 10:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

Republikancima većina u Predstavničkom domu Republikancima većina u Predstavničkom domu
Republikanci su osvojili većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, prema projekcijama medija. Oni će preuzeti kontrolu u zakonodavnom telu i istisnuti demokrate sa ključnih... Republikancima većina u Predstavničkom domu

Republikanci su osvojili većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, prema projekcijama medija. Oni će preuzeti kontrolu u zakonodavnom telu i istisnuti demokrate sa ključnih pozicija, što će umanjiti političku moć predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena (Joe Biden) i zakomplikovati usvajanje njegovih zakonskih predloga.

Budući da će Senat ostati pod kontrolom demokrata, vođstvo Kongresa biće podeljeno najmanje u naredne dve godine do novih predsedničkih izbora, prenosi CNBC. Prema projekcijama, republikanci će imati 221, a demokrate 214 mesta u Predstavničkom domu.

Ishod izbora za Predstavnički dom bio je očekivan, ali nije se desio na način na koji su se republikanci nadali. Demokrate su u velikoj meri premašile očekivanja analitičara, koji su predvideli glatku pobedu republikanaca, ali su na potvrdu pobede morali da čekaju duže od nedelju dana nakon izbora.

Učinak demokrata bio je u suprotnosti sa narativom da je stranka ranjiva zbog niza faktora, uključujući pad Bajdenove popularnosti i istorijske trendove koji ne favorizuju vladajuću stranku. Uprkos rezultatu koji je bio bolji od očekivanog, demokrate nisu uspele da zadrže tesnu većinu u Predstavničkom domu.

Kandidati Republikanske partije ipak su uspeli da iskoriste široko rasprostranjenu zabrinutost Amerikanaca zbog kriminala i inflacije, a to su bila glavna pitanja tokom kampanje i osnova kritika na račun demokratskog rukovodstva u Kongresu i Beloj kući.

Demokrate su uspele da prevaziđu očekivanja u velikim „kolebljivim“ državama, ali su posustale u svom tradicionalnom uporištu u Njujorku, gde su republikanci bili bolji nego što su nagoveštavale prognoze.

Novi odnos snaga u Predstavničkom domu daje mogućnost republikancima da zagorčaju život Bajdenu do kraja mandata, ocenjuje CNN. Bela kuća je pre izbora za Kongres, koji su održani 8. novembra, navela da bi gubitak demokratske većine u tom telu „otežao stvari“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...