Rezultati izbora za američki Kongres

Demokrate zadržale kontrolu u Senatu, republikanci bliži većini u Predstavničkom domu

Svet

14.11.2022 10:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Demokrate zadržale kontrolu u Senatu, republikanci bliži većini u Predstavničkom domu Demokrate zadržale kontrolu u Senatu, republikanci bliži većini u Predstavničkom domu
Demokrate će zadržati kontrolu nad američkim Senatom nakon što je njihova kandidatkinja Ketrin Kortez Masto (Catherine Cortez Masto) pobedila u Nevadi, što je donelo... Demokrate zadržale kontrolu u Senatu, republikanci bliži većini u Predstavničkom domu

Demokrate će zadržati kontrolu nad američkim Senatom nakon što je njihova kandidatkinja Ketrin Kortez Masto (Catherine Cortez Masto) pobedila u Nevadi, što je donelo Demokratskoj stranci 50. senatorski mandat, a republikanci su osvojili 49, dok će se za jedno preostalo mesto u Džordžiji glasati u drugom krugu 6. decembra.

Ukoliko rezultat bude izjednačen, demokrate i dalje mogu da računaju na „zlatni“ glas potpredsednice SAD Kamale Haris (Kamala Harris), barem još dve godine, odnosno do narednih predsedničkih izbora. Republikanci su bliži osvajanju kontrole nad Predstavničkim domom Kongresa, budući da su do sada skupili 212 mandata, a demokrate 204, prenosi CNN. Za većinu u Predstavničkom domu potrebno je 218 mesta.

„Amerika je pokazala da verujemo u našu demokratiju, da su koreni demokratije duboki i jaki“, rekao je lider većine u Senatu, demokrata Čak Šumer (Chuck Schumer). Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden), rekao je da će njegova Demokratska stranka biti fokusirana na pobedu u senatorskoj trci za Džordžiju, ali da će biti „teško“ da demokrate zadrže kontrolu nad Predstavničkim domom.


Ukoliko republikanci budu prevladali u Predstavničkom domu, treba očekivati da će pokušati da ponište Bajdenove zakone za borbu protiv klimatskih promena, kao i da produže odluku o smanjenju poreza iz 2017. godine koja uskoro ističe. Oni takođe planiraju da pokrenu istrage o aktivnostima Bajdenove administracije i njegovog sina koji je imao poslovne veze sa Ukrajinom i Kinom, prenosi Reuters.

Ishod izbora za Predstavnički dom trebalo bi da bude poznat za nekoliko dana da bi se utvrdilo koja stranka će imati većinu u domu sa 435 mesta. Izbori za Kongres, ili takozvani međuizbori, održani su u utorak 8. novembra. Novoizabrani Senat položiće zakletvu 3. januara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...