Berza u iščekivanju opštih izbora u SAD

Investitori naginju pobedi republikanaca

AnalizaBerzaSvet

7.11.2022 11:26 Autor: Vladimir Jokanović 0

Investitori naginju pobedi republikanaca Investitori naginju pobedi republikanaca
Investitori su fokusirani na američke izbore u utorak, koji će odrediti kontrolu u oba doma Kongresa, što bi moglo da utiče na akcije u... Investitori naginju pobedi republikanaca

Investitori su fokusirani na američke izbore u utorak, koji će odrediti kontrolu u oba doma Kongresa, što bi moglo da utiče na akcije u svim sektorima, od energetskih kompanija do industrije kanabisa.

Republikanci su favoriti u anketama i u kladionicama, a analitičari očekuju podeljenu vladu. Republikanska partija trebalo bi da osvoji većinu u Predstavničkom domu Kongresa, a verovatno i u Senatu, što bi bila smetnja za sprovođenje agende demokratskog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden), prenosi Reuters.

Investitori u svojim očekivanjima takođe naginju pobedi republikanaca. Stanje korpe akcija i druge imovine koju prati konsultantska kuća Strategas, pokazuje da republikanci imaju oko 70 odsto šanse da pobede u oba doma Kongresa. Politico predviđa da će republikanci osvojiti većinu u Predstavničkom domu u kome trenutno imaju 212 kongresmena, a demokrate 220, ali da će Senat ostati podeljen, odnosno da će obe partije imati po 50 senatora.

Podela vlasti mogla bi da dovede do političkog zastoja koji sprečava velike promene politike, što je rezultat koji investitori vide kao povoljan za vrednost akcija. Prošli izbori za Kongres bili su povoljni za berzu, koja je nakon godinu dana slabljenja preokrenula trend.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, podeljena vlada mogla bi i da otvori put stranačkim sukobima oko podizanja granice saveznog duga što bi moglo da dovede do zabrinutosti za plaćanje obaveza SAD. Kada je reč o sektorima na berzanskom tržištu, ishod izbora uticaće na odbranu, energiju, čistu energiju, zdravstvenu zaštitu, bezbednost, kanabis i tehnologiju.

Očekuje se da će potrošnja na odbranu porasti bez obzira na to kakvi će biti rezultati izbora, imajući u vidu geopolitičke tenzije i rat u Ukrajini. Ipak, UBS Global Wealth Management prognozira da bi republikanci bili za „značajno“, a demokrate za „umereno“ povećanje. Rast akcija kompanije odbrambene industrije gotovo je zagarantovan.

Za energetske kompanije 2022. godina je sjajna, a njihove akcije porasle su za oko 60 odsto za 10 meseci. Analize Citi banke predviđaju da bi republikanci, ukoliko budu osvojili većinu u oba doma podstakli povećanje proizvodnje energije u SAD. Direktnu korist od toga mogle bi imati američke gasne i naftne kompanije.

Foto: Youtube screenshot

Očekivana pobeda republikanaca je loša vest za industriju čiste energije, dok bi iznenađujuća pobeda demokrata ojačala taj sektor. Akcije kompanije za solarnu energiju Invesco Solar oslabile su za oko šest odsto ove godine, ali zakonodavstvo koje favorizuje „čistu energiju“, uključujući poreske olakšice, investicije i kredite, moglo bi da dobije podršku ako demokrate budu konotrolisale Kongres.

Farmaceutske i biotehnološke akcije mogle bi da imaju korist od pobede republikanaca, nakon što su demokrate nedavno progurale zakon čija je posledica snižavanje cene lekova na recept. Farmaceutske i biotehnološke akcije, prema analitičarima Goldman Sachsa ne favorizuju demokrate. Zdravstveni sektor u S&P 500 oslabio je oko sedam odsto ove godine, a farmaceutski za jedan odsto.

Republikanska većina u Kongresu postavila bi bezbednost granica kao prioritet najvišeg nivoa, prema proceni Strategasa. Podeljena vlada takođe bi u velikoj meri umanjila preostale rizike federalne politike. Kada je reč o legalizaciji kanabisa, izgledi za to bi se povećali ukoliko sa demokratskom većinom u Kongresu.

Prema oceni analitičara Citi banke, nejasno je da li reforma tehnoloških kompanija ima dvostranačku podršku. Republikanska većina u Predstavničkom domu ili u Senatu verovatno bi značila zastoj u zakonodavstvu, što je pozitivan razvoj za tehnološke kompanije. Indeks Nasdaq izgubio je ove godine oko trećinu vrednosti.

Zaoštrena politička klima dovela je do neobično velike neizvesnosti, jer ohrabreni republikanci pritiskaju tradicionalna demokratska uporišta poput država Njujork, Kalifornija, Novi Meksiko i Vašington, prenosi AP. Najuzbudljivije su trke u državama Arizona, Džordžija, Nevada, Pensilvanija i Viskonsin, čiji bi ishod mogao značajno da utiče na predsedničke izbore 2024. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...