Neizvesna trka za američki Kongres

Bajden zadovoljan izborima, nagovestio novu predsedničku kandidaturu

Svet

10.11.2022 08:58 Autor: Vladimir Jokanović 4

Bajden zadovoljan izborima, nagovestio novu predsedničku kandidaturu Bajden zadovoljan izborima, nagovestio novu predsedničku kandidaturu
Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da su „demokrate imale jaku noć“ na izborima za Kongres koji su održani u utorak. „Dok... Bajden zadovoljan izborima, nagovestio novu predsedničku kandidaturu

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da su „demokrate imale jaku noć“ na izborima za Kongres koji su održani u utorak. „Dok su mediji i stručnjaci predviđali ogroman crveni (republikanski) talas, to se nije dogodilo“, rekao je Bajden.

U prvom javnom obraćanju nakon završetka glasanja, on je naveo da su Amerikanci i dalje nezadovoljni smerom kretanja zemlje. „Glasači su takođe jasno rekli da su i dalje frustrirani. Shvatio sam“, kazao je američki predsednik, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Demokrate i dalje mogu da izgube kontrolu nad barem jednim domom u Kongresu. Govoreći o radu sa Predstavničkim domom ili Senatom u kome bi republikanci imali većinu, Bajden je istakao da je „otvoren za sve dobre ideje“.

On je naglasio da neće podržati nijedan zakon za koji veruje da bi naštetio radničkoj klasi, uključujući smanjenje poreza za bogate. „Niko ko zarađuje manje od 40.000 dolara godišnje neće imati povećanje federalnih poreza“, obećao je predsednik SAD.

Kada je reč o izborima za Kongres, koji se neformalno nazivaju međuizbori, njihovi preliminarni rezultati pokazuju da će republikanci verovatno preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom, dok je trka za Senat i dalje neizvesna.

Međuizbori se smatraju svojevrsnim referendumom o aktuelnom predsedniku, jer se održavaju na polovini njegovog mandata. Bajden je nagovestio da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2024. godine, kao i da će konačnu odluku o tome doneti početkom naredne godine.

Prema do sada izbrojanim glasovima, republikanci imaju 209, a demokrate 191 mesto u Predstavničkom domu, za čiju je kontrolu potrebno 218 mesta, prenosi CNN. Istovremeno, republikanci vode u trci za Senat sa 49 mesta, dok demokrate imaju 48. Glasovi se i dalje broje u Arizoni, Nevadi i Džordžiji, a za kontrolu u Senatu potrebno je 51 mesto.

  • Mike

    10.11.2022 #1 Author

    Ako se seti 🤣🤣🤣

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.11.2022 #2 Author

    Videcemo na kraju rezultat…

    Odgovori

  • N.N.

    12.11.2022 #3 Author

    Jos uvek nije gotovo.

    Odgovori

  • GAGA

    12.11.2022 #4 Author

    Valjda ima tamo neko pametan da ga spreci. Pa taj covek za godinu dana nece znati ni kako se zove

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...