Izjednačeno na izborima za američki Kongres

Demokrate bolje od očekivanja

Svet

9.11.2022 08:48 Autor: Vladimir Jokanović 0

Demokrate bolje od očekivanja Demokrate bolje od očekivanja
Nekoliko sati nakon zatvaranja prvih biračkih mesta na opštim izborima u SAD, kandidati Republikanske stranke vode u trci za Predstavnički dom Kongresa, dok je... Demokrate bolje od očekivanja

Nekoliko sati nakon zatvaranja prvih biračkih mesta na opštim izborima u SAD, kandidati Republikanske stranke vode u trci za Predstavnički dom Kongresa, dok je borba za kontolu u Senatu prilično izjednačena.

Prevremeni rezultati pokazali su da je trka u mnogim državama veoma izjednačena, kao i da su demokrate ostvarile bolje rezultate od očekivanih, prenosi Financial Times. Najbolji rani rezultat republikanci su ostvarili na Floridi, gde su njihovi kandidati bili uverljivi.

Ključne trke za Senat u Pensilvaniji, Džordžiji i Nevadi ostale su izuzetno tesne sa veoma neizvesnim ishodima. Demokrate su zadržale nekoliko okruga na istočnoj obali u trci za Predsatavnički dom, ostvarivši pobede u Virdžiniji i na Roud Ajlendu.

Ukoliko su izgubili senatorsko mesto u Pensilvaniji, a sve ukazuje na to da jesu, republikanci će morati da preokrenu u svoju korist barem dve države među kojima su Nevada, Arizona i Džordžija kako bi preuzeli kontrolu u Senatu.

Istraživanja javnog mnjenja uoči izbornog dana pokazala su da će mnoge trke biti neizvesne i da bi čekanje na konačne rezultate moglo potrajati nekoliko dana. Na izborima, na kojima mnoge pretpostavke izgledaju sumnjivo, ta predviđanja pokazala su se kao tačna, prenosi BBC.

Prema nepotpunim rezultatima koji su pristigli do srede rano ujutru po srednjeevropskom vremenu, demokrate imaju 48, a republikanci 47 mesta u Senatu, dok još nije izvesno kome će pripasti preostalih pet mesta. Kada je reč o Predstavničkom domu, republikanci vode sa 198 prema 167, dok je za većinu potrebno 218 od 435 mesta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...