Dramatična procedura u američkom Kongresu

Republikanci ni iz 11. puta nisu izglasali predsednika Predstavničkog doma

AnalizaSvetU fokusu

6.1.2023 13:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Republikanci ni iz 11. puta nisu izglasali predsednika Predstavničkog doma Republikanci ni iz 11. puta nisu izglasali predsednika Predstavničkog doma
Predstavnički dom američkog Kongresa treći dan zaredom prekinuo je zasedanje bez izbora novog predsedavajućeg, nakon što republikanski kandidat iz Kalifornije Kevin Makarti (Kevin McCarthy)... Republikanci ni iz 11. puta nisu izglasali predsednika Predstavničkog doma

Predstavnički dom američkog Kongresa treći dan zaredom prekinuo je zasedanje bez izbora novog predsedavajućeg, nakon što republikanski kandidat iz Kalifornije Kevin Makarti (Kevin McCarthy) opet nije dobio dovoljno glasova posle više krugova glasanja u četvrtak.

Reč je o najdužem izboru za predsedavajućeg Predstavničkog doma u poslednje 164 godine, prenosi CNN. Makarti je predložio velike ustupke svojim partijskim kolegama, ali nije uspeo da dobije 218 glasova potrebnih za izbor, iako republikanci imaju 222 predstavnika.

Mekarti je nakon prekida zasedanja Predstavničkog doma u četvrtak rekao da je postignut napredak u pregovorima, ali da ne može da precizira rok u kojem bi mogao da dobije neophodni broj glasova. On je naveo da razlike među poslaničkim grupama nisu još rešene uprkos pokušaju da se to uradi pre 3. januara.

Predsednik Predstavničkog doma je veoma važna funkcija, treća u hijerarhiji vlasti u SAD. Imenovanje republikanskog predsednika trebalo je da bude protokolarna stvar, budući da demokrate imaju svega 212 predstavnika, pa ne predstavljaju konkurenciju.

Makarti, međutim, u 11 glasanja u prethodnih tri dana nije uspeo da dobije više od 201 glasa. Problem je u tome što se Makarti smatra čovekom Donalda Trampa (Donald Trump) koji je snažno podržao njegovu kandidaturu na izborima za Kongres u novembru. Glasovi protiv Makartija mogu se zapravo smatrati glasovima protiv bivšeg predsednika SAD Trampa.

Izbor Makartija bio bi pobeda za Trampa, koji je najavio kandidaturu za naredne predsedničke izbore 2024. godine. Dvadesetak republikanskih kongresmena koji ne podržavaju Makartijev izbor smatraju da bi Tramp trebalo da mu savetuje da povuče kandidaturu, jer neće dobiti njihovu podršku.

Nemogućnost republikanaca da izaberu svog predsednika Predstavničkog doma uprkos većini u tom forumu, nanosi štetu stranci u celini, što ide u prilog demokratama. Oni su ponudili savez republikancima koji glasaju protiv Makartija, navodeći da će im pružiti podršku za izbor drugog republikanskog kandidata pod određenim uslovima.

Iako su „pobunjeni“ republikanci u značajnoj manjini, oni imaju moć da nastave blokadu izbora Makartija. Rešenje za Republikansku stranku je da odustane od kandidature Makartija ili da pronađe način da privoli svojih oko 20 poslanika da se priklone većini.

Razgovori među republikancima se nastavljaju, a pregovarači Makartijevih pristalica i protivnika se još spore oko nekih detalja. Stvari komplikuje činjenica da je nekoliko republikanaca najavilo da će otputovati iz Vašingtona za vikend iz privatnih razloga. Posledni put kada je bilo potrebno više od devet krugova glasanja da bi se izabrao predsedavajući desilo se 1859. godine, preneo je Guardian.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...