Britanska studija o prenošenju Covid-19

Korona virus slabi posle pet minuta boravka u vazduhu

LifestyleSvetZdravlje

15.1.2022 11:33 Autor: Vladimir Jokanović 5

Korona virus slabi posle pet minuta boravka u vazduhu Korona virus slabi posle pet minuta boravka u vazduhu
Studija koju je prošle nedelje objavio univerzitet u Bristolu pokazala je da korona virus gubi većinu svojih sposobnosti prenošenja nakon pet minuta boravka u... Korona virus slabi posle pet minuta boravka u vazduhu

Studija koju je prošle nedelje objavio univerzitet u Bristolu pokazala je da korona virus gubi većinu svojih sposobnosti prenošenja nakon pet minuta boravka u vazduhu.

Posle pet minuta u recikliranom vazduhu, virus gubi svoju snagu, tako da nije moćan i smrtonosan kao u svom prvobitnom obliku.

Prema simulacijama koje su izvršene u Univerzitetskom istraživačkom centru za aerosol sa produženim vremenom boravka u vazduhu, dolazi do daljeg gubitka infektivnosti virusa, navedeno je u saopštenju centra, prenosi agencija Anadolia.

Istraživači su otkrili da virus gubi 90 odsto svog kapaciteta zaraze 20 minuta nakon što se prenese u vazduh i da se većina tog gubitka odigrava u prvih pet minuta nakon što virus dospe u vazduh. Temperatura vazduha nije imala uticaj na infektivnost.

Podrazumeva se da se virus širi kapljicama i aerosolima proizvedenim u plućima. Biolozi na univerzitetu su međutim razvili mehanizam koji omogućava preciznu simulaciju vremena koje virus može da preživi kada se nađe u vazduhu.

Foto: Pexels.com

Studija je pokazala da su čestice Covid-19 kada napuštaju pluća, topla, vlažna i bogata ugljen-dioksidom, a zatim brzo dehidriraju, odnosno gube vodu kada dođu u kontakt sa vazduhom koji je daleko bogatiji kiseonikom nego ugljen dioksidom. Gubitak vlage remeti sposobnost virusa da inficira ljudske ćelije.

Na nivoima vlažnosti vazduha nižim od 50 odsto, slično suvom vazduhu u kancelarijama, virus gubi polovinu svoje sposobnosti da se širi u roku od pet sekundi.

Kada vlažnost poraste na 90 procenata, slično nivoima u tuš kabinama, virus sporije gubi infektivnost, a više od polovine čestica i dalje je zarazno nakon pet minuta, pokazala je studija, prenosi Bloomberg.

Rezultati studije pokazali su korisnost pravila socijalnog distanciranja i upotrebe maski u sprečavanju prenošenja virusa. Istraživači su naglasili opasnost od slabo provetrenih i malih prostorija u kojima je rizik od prenosa virusa najveći.

Studija Imperijal koledža u Londonu pokazala je da T ćelije koje telo proizvodi kao imuni odgovor na običnu prehladu pružaju solidnu zaštitu od korona virusa i da su ljudi koji se oporavljaju od običnog gripa bolje zaštićeni od virusa Covid-19. Naučnici su takođe istakli značajnu zaštitu koju pružaju vakcine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.