najveći deo ulaganja otišao u razmenjive sektore

Pandemija korona virusa nije uticala na priliv direktnih stranih investicija u Srbiju

InvesticijeNovacSrbijaVesti

15.1.2022 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pandemija korona virusa nije uticala na priliv direktnih stranih investicija u Srbiju Pandemija korona virusa nije uticala na priliv direktnih stranih investicija u Srbiju
U 2021. godini slilo se rekordnih 3,9 milijardi evra direktnih stranih investicija, a za dve pandemijske godine 6,9 milijardi evra. Korona nije omela strane... Pandemija korona virusa nije uticala na priliv direktnih stranih investicija u Srbiju

U 2021. godini slilo se rekordnih 3,9 milijardi evra direktnih stranih investicija, a za dve pandemijske godine 6,9 milijardi evra. Korona nije omela strane investitore da nastave da ulažu u Srbiju i prema preliminarnim podacima Narodne banke Srbije u prošloj godini po tom osnovu stiglo je 3,9 milijardi evra, čime je premašen dosadašnji rekord iz 2019. godine. Tada je stranih direktnih investicija (SDI) bilo u vrednosti od 3,815 milijardi evra.

Kako piše dnevni list Politika, u odnosu na 2020. godinu, priliv SDI veći je za 27,1 odsto, dok je u odnosu na rekordnu 2019. veći za 1,2 procenta.

Podaci centrale banke pokazuju da je najveći deo SDI otišao u razmenjive sektore, pre svega prerađivačku industriju, što smatraju ključnim za nastavak dvocifrenog rasta srpskog izvoza i u narednim godinama. Kao i u prethodnim, tokom 2021. godine strani investitori su ulagali kako u nove projekte, tako i u već postojeće.

„Pandemija virusa korona nije imala znatniji uticaj na priliv SDI u Srbiju. Tokom dve pandemijske godine (u 2020. i 2021), naša zemlja privukla je 6,9 milijardi evra SDI, što je pre svega rezultat činjenice da je i pre pandemije i tokom pandemije očuvana makroekonomska, finansijska i fiskalna stabilnost, u osnovi čega je stabilnost deviznog kursa. Pored toga, procenjujemo da je ključnu ulogu u ostvarivanju ovako visokog priliva stranih direktnih investicija imalo donošenje paketa monetarnih i fiskalnih mera za pomoć građanima i privredi na samom početku pandemije. Paket koji je u tom trenutku donet bio je ne samo jedan od najobimnijih srazmerno veličini ekonomije, već i jedan od najbrže donetih u Evropi. Zahvaljujući tome, u vreme najveće neizvesnosti na samom početku pandemije (mart, april i maj 2020), sprečen je veći pad poslovnog, potrošačkog i investicionog poverenja i obezbeđeno je normalno funkcionisanje privrede i nastavak investicionog ciklusa i države i privatnog sektora”, navode iz NBS, piše Politika.

Prosečan godišnji priliv SDI u desetogodišnjem periodu počevši od 2007. zaključno sa 2016. godinom iznosio je 2,1 milijardu evra, dok je u prethodnih pet godina, prosečan godišnji priliv povećan za više od 50 odsto. Od 2017. zaključno sa preliminarnim podacima za 2021, prosečan godišnji priliv iznosio je preko 3,3 milijarde evra (ukupan priliv SDI tokom poslednjih pet godina bio je 16,7 milijardi evra).

Kao rezultat snažnog priliva stranih direktnih investicija, kao i usled povećanja investicija države u infrastrukturu, broj formalno zaposlenih u privatnom sektoru je od kraja 2014. godine do danas povećan za više od 24 odsto, odnosno za 329.000 ljudi. Prosečna plata u privatnom sektoru u istom periodu povećana je za više od 55 odsto – sa oko 40.000 dinara krajem 2014, na 63.400 koliko je iznosila prema poslednjim podacima za 2021, navode iz NBS.

U istom periodu, izvoz robe i usluga povećan je sa 14,5 milijardi evra koliko je iznosio 2014. godine, na više od 28 milijardi evra koliko procenjuju da je bio u 2021, pri čemu je najveći deo tog rasta rezultat povećanja izvoza prerađivačke industrije i najznačajnijih segmenata usluga poput informaciono-komunikacionih, poslovnih i transportnih, kao i usluga turizma, navodi se u tekstu Politike.

  • LJUBIŠA

    15.1.2022 #1 Author

    Toliko smo napredni, a narod grca u dugovima.
    Kontradiktorno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...