problemi u lancima snabdevanja zbog omikron varijante korona virusa

Inflacija preti američkoj ekonomiji u svakom kvartalu do 2023. godine

AnalizaSvetU fokusuVesti

14.1.2022 17:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Inflacija preti američkoj ekonomiji u svakom kvartalu do 2023. godine Inflacija preti američkoj ekonomiji u svakom kvartalu do 2023. godine
Ekonomija Sjedinjenih Američkih Država će ove godine pretrpeti rani udar od omikron varijante korona virusa, ali pričinjena šteta ne bi trebalo da traje duže... Inflacija preti američkoj ekonomiji u svakom kvartalu do 2023. godine

Ekonomija Sjedinjenih Američkih Država će ove godine pretrpeti rani udar od omikron varijante korona virusa, ali pričinjena šteta ne bi trebalo da traje duže od prvog kvartala, prema poslednjem mesečnom istraživanju prognostičara Bloomberga.

Očekivanja rasta bruto domaćeg proizvoda za period januar-mart pala su na sa 3,9 odsto na tri procenta u prethodnom mesečnom istraživanju. Međutim, prognoze za inflaciju su uvećane za svaki kvartal do 2023. godine, kao odraz problema sa lancima snabdevanja koji mogu da se još više pogoršaju zbog omikron soja.

Novi talas pandemije je umanjio putovanja i doprineo da se police sa robom supermarketa u nekim oblastima isprazne, radnici javljaju da su se razboleli. Najnoviji oblici virusa takođe utiču na ekonomski podsticaj od države, pomoć bledi.

„Izgleda da se zamah rasta usporava“, smatraju tržišni analitičari Aneta Markovska (Aneta Markowska) i Tomas Simons (Thomas Simons) iz Jefferies-a, koji su u ovonedeljnom izveštaju predvideli povećanje od 1,5 odsto u prvom kvartalu.
Između ostalih pokazatelja, oni ukazuju na oštar pad dolaska zaposlenih u kancelarije, i to će „stvoriti negativne efekte u bliskoj budućnosti pošto će potražnja za uslugama biti pogođena”.

„Očekujemo da će udar omikrona na BDP biti kratak i oštar. I odgovor bi trebalo da bude jednako brz. Uslovne prognoze zasnovane na našem dnevnom praćenju BDP-a sugerišu da će se aktivnost smanjiti početkom februara, a oporavak bi bio u punom zamahu do sastanka FOMC-a u martu“, smatra Ana Vong (Anna Wong), glavni američki ekonomista.

Ipak, ekonomisti Jefferies-a, kao i većina njihovih kolega, i dalje su relativno optimistični u pogledu rasta u narednim kvartalima.

Srednja prognoza u Bloombergovom istraživanju predviđa rast u proseku od 3,8 odsto ove godine, što je pad od samo 0,1 procentnog poena u odnosu na mesec ranije.

  • MAJA

    17.1.2022 #1 Author

    Ako ako , dosla mečka i na njihova vrata

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...