Izmena Zakona trebalo bi da unapredi položaj zaposlenih sa srednjom stručnom spremom

Počinje reforma plata u javnom sektoru, platni razredi tek od 2025. godine

NovacSrbijaVesti

14.1.2022 14:47 Autor: Stanislav Stanišić 11

Počinje reforma plata u javnom sektoru, platni razredi tek od 2025. godine Počinje reforma plata u javnom sektoru, platni razredi tek od 2025. godine
Predloženim izmenama Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, koje je Vlada Srbije usvojila u četvrtak, unapređuje se položaj zaposlenih za čije poslove se... Počinje reforma plata u javnom sektoru, platni razredi tek od 2025. godine

Predloženim izmenama Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, koje je Vlada Srbije usvojila u četvrtak, unapređuje se položaj zaposlenih za čije poslove se zahteva srednje stručno obrazovanje.

Kako je saopšteno posle sednice vlade, time se stvaraju uslovi da se vrednovanje pratećih pomoćno-tehničkih poslova u državnim organima u što većoj meri izjednači sa vrednostima uporedivih poslova koje obavljaju državni službenici u istom stepenu stručne spreme.

S obzirom na to da je osnovica za obračun plata zaposlenih nameštenika u državnim organima rasla sporije od rasta minimalne zarade, osnovne plate nameštenika, čija su radna mesta razvrstana od četvrte do šeste platne grupe, ostale su ispod minimalne zarade, ističe se u saopštenju.

U pitanju su prateći pomoćno-tehnički poslovi, kao što su: pravosudna straža, daktilografi, dostavljači, kuriri, zaposleni na prijemu i ekspediciji pošte i drugi slični poslovi.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Zoran Stojiljković kaže za Biznis.rs da vođenje politike zarada u javnom sektoru na nekoliko meseci pred izbore i kod najdobronamernijih ozbiljno stvara sumnje u političku instrumentalizaciju.

Reforma odložena za 2025. godinu

U prethodnom periodu, kako se navodi u Fiskalnoj strategiji koju je sačinilo Ministarstvo finansija, započeta je sveobuhvatna reforma sistema zarada u javnom sektoru, koja za cilj ima obezbeđenje pravičnosti i smanjenje razlika između plata zaposlenih u javnom sektoru. S obzirom na efekte pandemije na strukturu zaposlenih i nivoe zarade u javnom sektoru, primena novog reformisanog sistema bi trebalo da započne 2025. godine.

Na taj način je dugo najavljivano uvođenje platnih razreda, odnosno novog sistema zarada u javnom sektoru odloženo za tri godine.

Zgrada Vlade Republike Srbije
Foto: Shutterstock

„Očigledno je da to što se u daleku budućnost pomera utvrđivanje platnih razreda u javnom sektoru znači da je reč o stvari za koju smatraju da se ne može sprovesti, a da dobije pozitivne socijalne i političke efekte. Staro znanje o javnim politikama je da kad imaš neki problem ti pristupiš njegovom rešavanju u trenutku kad od njega imaš neke koristi, i to je poruka da se više ne radi o ograničenim kapacitetima, nego o nedostatku volje“, ističe profesor Stojiljković.

Pored nezadovoljstva vođenjem socijalne i ekonomske politike, naš sagovornik kritikuje i poresku politiku.

„Treba razmišljati kako smanjiti socijalne nejednakosti, jer ako nakon plaćanja poreza i socijalnih intervencija one ostanu iste, to znači da se ne vodi dobra socijalna politika, odnosno da se vodi u interesu najbogatijih, bez snage da se trajno reše goruća pitanja“, zaključuje Zoran Stojiljković.

Podsećamo da je Fiskalni savet u oceni Strategije naveo da se srećemo sa potpunom promenom pristupa u kojem Vlada priznaje da nema političke volje da se ova reforma sprovede do kraja i da se od nje odustaje. Savet zato preporučuje Vladi da kodifikuje sistemsko rešenje za upravljanje fondom plata, a da ostale razlike rešava fazno.

„Odustajanje od platnih razreda otvara pitanje načina na koji će se u budućnosti upravljati fondom zarada. Problemi koji postoje duboko su ukorenjeni i godinama se gomilaju, usled čega ih je nemoguće rešiti u jednom koraku, već u više sukcesivnih faza i uz dobar strateški pristup“, ocenio je Fiskalni savet.

U Strategiji se ističe da je sada na snazi fleksibilniji način kontrole zapošljavanja, koji je baziran na srednjoročnom planiranju broja zaposlenih u svim oblastima javnog sektora u skladu sa budžetskim ograničenjima.

U narednom periodu očekuje se nastavak reformi u oblasti zapošljavanja, upravljanja kadrovima i sistema plata u sektoru države. Cilj fiskalne politike u srednjem roku je zadržavanje rashoda za zaposlene na održivom nivou, uz adekvatnu strukturu zaposlenih, kako bi se obezbedio veći kvalitet pruženih usluga. U narednom srednjoročnom periodu akcenat je na strukturnim merama, koje bi preko planiranja broja zaposlenih s jedne strane i uspostavljanja novog sistema plata u sektoru države, s druge strane, doprinele povećanju efikasnosti i kvalitetu pruženih javnih usluga.

Prelazni period do 2023.

Zakon o sistemu plata u javnom sektoru usvojen je 2016. godine, a zatim su usvojena i odgovarajuća podzakonska akta, kojima se na sistematičan i transparentan način uređuje ova oblast, s ciljem da se u narednom periodu u celom javnom sektoru obezbedi jednak nivo plata za istu vrstu posla.

Postojeći sistem zapošljavanja, kojim rukovodi Vladina Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava nastaviće da funkcioniše u prelaznom periodu do 2023. godine, odnosno sve dok novi sistem ne bude u potpunosti operativan, stoji u Strategiji.

 • Gordana

  14.1.2022 #1 Author

  Bio je red.

  Odgovori

 • GOCA BG

  14.1.2022 #2 Author

  Bilo je krajnje vreme…

  Odgovori

 • Ivan

  15.1.2022 #3 Author

  I treba

  Odgovori

 • JELENA

  15.1.2022 #4 Author

  Super I zasluzili su

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  15.1.2022 #5 Author

  Krajnje je vreme i bilo.

  Odgovori

 • Mario

  16.1.2022 #6 Author

  Koji bre platni razredi? Sa 500-600 evra platom ne može da se živi kol’ka je inflacija. Ovo je dno!

  Odgovori

 • Elmedin

  16.1.2022 #7 Author

  Šta je sa platama u Ustanovama fizičke kulture i koeficijentima koji se nisu promenili od 2001.godine? Zaposleni radnik sa VII stepenom stručne spreme ima zaradu od 40.000 dinara..sramota..

  Odgovori

 • GAGA

  16.1.2022 #8 Author

  Cemu minimalac, ako ljudi primaju plate ispod tog iznosa? A ima ih mnoooogo

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  17.1.2022 #9 Author

  najavljuje se godinama a neće jos mnogo godina

  Odgovori

 • BOJANA

  17.1.2022 #10 Author

  I treba

  Odgovori

 • VILENJAK

  20.1.2022 #11 Author

  Ovo je odlično.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...