Posle 118 dana protesta

Kraj štrajka u Holivudu

Svet

9.11.2023 09:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kraj štrajka u Holivudu Kraj štrajka u Holivudu
Holivudski studiji i sindikat koji predstavlja oko 160.000 glumaca i izvođača postigli su dogovor o prekidu štrajka koji je u potpunosti zaustavio najveću svetsku... Kraj štrajka u Holivudu

Holivudski studiji i sindikat koji predstavlja oko 160.000 glumaca i izvođača postigli su dogovor o prekidu štrajka koji je u potpunosti zaustavio najveću svetsku TV i filmsku produkciju.

Komisija za TV/pozorište u sindikatu SAG-AFTRA jednoglasno je odobrila načelni dogovor, navodi se u saopštenju sindikata u sredu. Štrajk koji traje 118 dana završiće se u četvrtak, saopšteno je.

Sindikat je saopštio da je pregovarao o ugovoru vrednom više od milijardu dolara koji uključuje ograničenja bez presedana u korišćenju veštačke inteligencije za ponovno stvaranje likova glumaca, kao i prve bonuse zasnovane na učinku koje plaćaju servisi za strimovanje.

Nacionalni odbor SAG/AFTRA će razmotriti dogovor 10. novembra. Više detalja biće objavljeno nakon tog sastanka, prenosi Bloomberg.

S obzirom na to da su pisci koji su prethodno štrajkovali već natrag na poslu više od mesec dana, nagodba sa glumcima znači da bi se produkcija novih TV emisija i filmova mogla uskoro nastaviti. Obe strane su našle zajednički jezik po pitanjima koja se kreću od upotrebe veštačke inteligencije do plaćanja sa striming servisa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...