Ruski AvtoVAZ predlaže povećanje ekološke takse

Lada traži zaštitu od uvoza kineskih automobila

AutomobiliLifestyleSvet

18.4.2024 13:14 Autor: Vladimir Jokanović 5

Lada traži zaštitu od uvoza kineskih automobila Lada traži zaštitu od uvoza kineskih automobila
Ruski AvtoVAZ, kompanija koja proizvodi Ladu, predlaže povećanje reciklažne (ekološke) takse za uvozne automobile, jer kineski automobilski brendovi već zauzimaju više od polovine tržišta... Lada traži zaštitu od uvoza kineskih automobila

Ruski AvtoVAZ, kompanija koja proizvodi Ladu, predlaže povećanje reciklažne (ekološke) takse za uvozne automobile, jer kineski automobilski brendovi već zauzimaju više od polovine tržišta lakih automobila u Rusiji.

AvtoVAZ predlaže zaštitu ruskog automobilskog tržišta od kineskih konkurenata povećanjem ekološke takse na uvozne modele. Kompanija predlaže da se ekološka taksa u 2024. godini poveća sa 300.000 na 550.000 rubalja i kasnije postepeno do milion rubalja do 2029. godine, prenosi Vzgljad.

Ekološka taksa je u suštini prikrivena carina za uvozne automobile. Nakon pristupanja Rusije STO, direktno uvođenje carina na uvozne automobile nije bilo moguće, pa je osmišljen ovaj način zaštite domaćeg tržišta. Slična taksa postoji u Evropi i naziva se ekološkom.

AvtoVAZ je istakao da popusti koje pružaju kineski proizvođači automobila premašuju reciklažnu naknadu, što smanjuje interesovanje za automobile ruske proizvodnje, prenosi Speedme.

Prema podacima AvtoStata, udeo domaće Lade i kineskih marki na ruskom tržištu automobila porastao je sa manje od 30 odsto u januaru 2022. godine na 80 odsto u januaru 2023. godine. Lada je imala udeo od 39 procenata, dok su kineski brendovi bili blizu sa 38,1 odsto.

Vladimir Černov iz kompanije Freedom Finance Global ukazuje da, iako je kineska auto-industrija zaista snažno ušla na rusko tržište, pre svega je zauzela udeo tržišta koji je oslobođen nakon što su zapadni automobilski brendovi napustili Rusiju, dok je udeo AvtoVAZ-a na ovom tržištu porastao paralelno sa udelom kineskih proizvođača.

Uprkos tome, postoji velika verovatnoća da će vlasti podržati inicijativu koju je pokrenuo AvtoVAZ. U ekspertskom savetu pri Ministarstvu industrije i trgovine sredinom aprila već su razmatrali mogućnost postepenog povećanja takse na automobilski transport, poljoprivrednu, građevinsku i drumsku tehniku iz uvoza.

  • LENA

    18.4.2024 #1 Author

    Rusi žele da zaštite svoju autoindustriju od Kineza. Čini se kao logičan potez, ali mogao bi izazvati neke trgovinske tenzije.

    Odgovori

  • FILIP07

    20.4.2024 #2 Author

    Lada Niva najbolja masina ikad napravljena

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.4.2024 #4 Author

    Svako stiti svoje,normalno…

    Odgovori

  • LEA

    21.4.2024 #5 Author

    Pa da..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...