istraga u toku, informacije doprle do milion korisnika

Lažni TikTok nalozi korišćeni za širenje dezinformacija o ratu u Ukrajini

LifestyleSvet

16.12.2023 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Lažni TikTok nalozi korišćeni za širenje dezinformacija o ratu u Ukrajini Lažni TikTok nalozi korišćeni za širenje dezinformacija o ratu u Ukrajini
Lažnim TikTok nalozima širene su dezinformacije o ratu u Ukrajini milionima ljudi, pokazali su novi podaci kineskog giganta društvenih medija. Objave na ovoj durštvenoj... Lažni TikTok nalozi korišćeni za širenje dezinformacija o ratu u Ukrajini

Lažnim TikTok nalozima širene su dezinformacije o ratu u Ukrajini milionima ljudi, pokazali su novi podaci kineskog giganta društvenih medija.

Objave na ovoj durštvenoj mreži za deljenje videa ciljale su ukrajinske i ruske korisnike, kao i mnoge druge širom Evrope, sa sadržajem osmišljenim da „veštački pojača proruske narative“ o ratu, navodi TikTok u izveštaju. Neki nalozi su fiktivno označeni kao novinske kuće, prenosi CNBC.

Odvojena istraga medijske kuće BBC, objavljena u petak, identifikovala je 800 lažnih naloga sa lažnim tvrdnjama da su visoki ukrajinski zvaničnici i njihovi rođaci kupovali luksuzne automobile ili vile u inostranstvu nakon ruske invazije u februaru 2022. godine.

Portparol TikToka rekao je za CNBC da je kompanija već počela da istražuje naloge pre istrage BBC-a i da su svi identifikovani lažni nalozi od tada uklonjeni.

„Stalno i nemilosrdno progonimo one koji žele da utiču na zajednicu obmanjujućim sadržajem“, dodali su u saopštenju.

Većina lažnih naloga, oko 13.000, koje je TikTok identifikovao upravljano je iz Rusije i promovisalo je propagandu Kremlja na lokalnim jezicima u Ukrajinu, Rusiju, Nemačku, Italiju, Tursku, Srbiju, Češku, Poljsku i Grčku.

Tagovi
LIFESTYLE
  • ZVONČICA

    17.12.2023 #1 Author

    To treba sankcionisati

    Odgovori

  • BLIZANAC

    17.12.2023 #2 Author

    Drustvene mreže su pune lažnih naloga

    Odgovori

  • oblak57

    17.12.2023 #3 Author

    sve informacije danas mogu biti lazirane i to nije nista novo..

    Odgovori

  • LAV

    17.12.2023 #4 Author

    Drustvene mreze u nekim situacijama koliko mogu biti od koristi vrlo cesto dosta skode.

    Odgovori

  • SABRINA

    19.12.2023 #5 Author

    Svuda neki lažni nalozi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...