Kriza u Crvenom moru podstakla partnere da potpišu sporazume

Luka Trst ima novu pomorsku vezu s Egiptom

SvetU fokusu

26.1.2024 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Luka Trst ima novu pomorsku vezu s Egiptom Luka Trst ima novu pomorsku vezu s Egiptom
U luci Trst sklopljen je ugovor o novoj pomorskoj vezi sa Egiptom, tačnije sa lukom Damijeta na ušću Nila. Sporazumi su sklopljeni i pre... Luka Trst ima novu pomorsku vezu s Egiptom

U luci Trst sklopljen je ugovor o novoj pomorskoj vezi sa Egiptom, tačnije sa lukom Damijeta na ušću Nila.

Sporazumi su sklopljeni i pre pandemije, a kriza u Crvenom moru podstakla je partnere da potpišu carinske i transportne sporazume koji će olakšati trgovinu ne samo između dve zemlje, već i između kontinenata, uvereni su potpisnici, piše Seebiz.

Veza između Trsta i Damijete počinje u jesen. Jednom nedeljno u luku će stizati trajekt sa kamionima koji će prevoziti uglavnom prehrambene proizvode. Nova brodska linija biće predstavljena na sajmu logistike u Berlinu u februaru, jer je ciljno tržište Centralna i Istočna Evropa. To je strateški korak, kaže direktor luke Trst Zeno D’Agostino, prateći uverenje da će Mediteran doživeti industrijski rast.

„Egipat i Maroko su zemlje sa velikim razvojnim potencijalom. Govorimo o procesima zbližavanja ili skraćivanja dugih logističkih i ekonomskih veza. Spremamo se za to“, rekao je D’Agostino.

Krhkost globalne ekonomije već je pokazala pandemija, podseća prvi čovek tršćanske luke i dodaje da je dugogodišnja veza zaživela upravo tokom rata na Balkanu. Vezom sa Egiptom upravljaće i tršćanska kompanija Samer & Co, inače u vlasništvu danske kompanije.

„Egipat nema mnogo drumskih prevoznika, tako da će ova bilateralna veza biti izuzetna prilika i za italijanske prevoznike“, rekao je on.

Prehrambeni, farmaceutski i tekstilni proizvodi, takođe, trebalo bi da putuju iz Italije u Egipat. Sledeći korak biće zaključivanje saradnje sa marokanskom lukom Tanger, saopšteno je u Trstu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...