MAĐARSKA POD PRITISKOM EU Orbanu prete sankcije, a Fidesu isključenje iz EPP

EUSvetVesti

6.4.2020 15:24 Autor: Vladimir Jokanović 0

MAĐARSKA POD PRITISKOM EU Orbanu prete sankcije, a Fidesu isključenje iz EPP MAĐARSKA POD PRITISKOM EU Orbanu prete sankcije, a Fidesu isključenje iz EPP
Mađarski premijer Viktor Orban razmenio je proteklih dana tešku retoriku sa Evropskom komisijom koja ga je upozorila zbog nedavne odluke mađarskog parlamenta da mu... MAĐARSKA POD PRITISKOM EU Orbanu prete sankcije, a Fidesu isključenje iz EPP

Mađarski premijer Viktor Orban razmenio je proteklih dana tešku retoriku sa Evropskom komisijom koja ga je upozorila zbog nedavne odluke mađarskog parlamenta da mu dozvoli da vodi zemlju ukazima na neodređeno vreme, tokom vanrednog stanja zbog epidemiološke krize.

„Ne znam ko su ti ljudi koji sede pod briselskim staklenim zvonom“, rekao je Orban za javni mađarski radio. Mađarski premijer poručio je Evropskoj uniji da se bori protiv korona virusa umesto što se bavi Mađarskom i njime. „Možemo da spasavamo živote radeći zajedno. A čime se Brisel bavi? Nama“, kazao je Orban.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) rekla je prethodno da je „posebno zabrinuta“ zbog pomenuog načina upravljanja Mađarskom, putem ukaza, i najavila da će EK reagovati. „Preduzećemo mere ako bude potrebno“, rekla je ona.

Trinaest članica Evropske narodne partije (EPP) u evropskom parlamentu, najveće evropske političke grupacije, zatražili su isključenje Orbanove partije Fides iz članstva. Vanredna sednica čiji datum nije određen treba da bude sazvana po tom pitanju..

To je treći put da EPP raspravlja o isključenju Fidesa, koji je već suspendovan od marta 2019. na neodređeno vreme. Raniji pokušaji isključenja nisu uspeli, pre svega zbog podrške koju Fidesu daje CDU, partija Angele Merkel i Ursule fon der Lajen.

Pored toga 16 zemalja EU među kojima i Nemačka, potpisale su zajedničko saopštenje u kome upozoravaju na kršenja pravne države u EU sa motivom borbe protiv pandemije Kovida19. Protiv Mađarske je ranije pokrenuta procedura po članu sedam Ugovora EU zbog kršenja vrednosti Unije, koja bi mogla da se završi sankcijama.

U Mađarskoj je registrovano 678 slučajeva zaraze korona virusom, doj su 32 osobe preminule.

Tagovi
EU MAĐARSKA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...