Više cene brodskog prevoza usled krize u Crvenom moru

Maersk očekuje sporiji nastavak rasta globalne potražnje

SvetU fokusu

7.8.2024 10:18 Autor: Vladimir Jokanović 0

Maersk očekuje sporiji nastavak rasta globalne potražnje Maersk očekuje sporiji nastavak rasta globalne potražnje
Brodarska kompanija Maersk saopštila je u sredu da se očekuje nastavak rasta globalne potražnje za kontejnerskim transportom u narednim kvartalima, ali sporijim tempom zbog... Maersk očekuje sporiji nastavak rasta globalne potražnje

Brodarska kompanija Maersk saopštila je u sredu da se očekuje nastavak rasta globalne potražnje za kontejnerskim transportom u narednim kvartalima, ali sporijim tempom zbog značajnih tržišnih rizika.

Danska kompanija takođe je potvrdila preliminarne rezultate za drugi kvartal objavljene prošle nedelje, kada je po treći put od maja povećala svoje prognoze, navodeći kao razlog više cene prevoza usled krize u Crvenom moru i solidne potražnje za kontejnerskim prevozom, prenosi Reuters.

Maersk, koji se smatra barometrom svetske trgovine, u sredu je saopštio da se procenjuje da je globalna potražnja za kontejnerima porasla za 5-7 odsto u drugom kvartalu, podstaknuta snažnim kineskim izvozom koji je porastao za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Očekuje se da će rast globalne potražnje za kontejnerima ostati pozitivan u narednim kvartalima, ali verovatno će rasti sporijim tempom“, navodi se u izveštaju o zaradi kompanije. Maersk je prošle nedelje takođe upozorio da su izgledi za četvrti kvartal neizvesni.

„Očekuje se da će zdravo, iako usporavajuće tržište rada i rast plata nastaviti da podržavaju američke potrošače. Opadajuće poverenje potrošača i uštede, međutim, predstavljaju (tamne) oblake na horizontu“, navedeno je u saopštenju.

Za celu godinu, očekuje se da će globalni obim kontejnerskog tržišta porasti za 4-6 procenata. Maersk je naveo da se očekuje da će poremećaji u prevozu izazvani napadima Huta na brodove u Crvenom moru trajati najmanje do kraja godine.

Napadi su izazvali odmazde SAD i Velike Britanije i poremetili globalnu trgovinu, ali su Maersk i konkurenti imali koristi od dužih putanja plovidbe i rastućih stopa cena prevoza jer su brodovi preusmeravani oko Afrike.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.