Tranzicija drugog i petog po veličini operatera kontejnerskih brodova

Hapag-Lloyd i Maersk najavljuju novi savez

BiznisPoslovanjeSvet

18.1.2024 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Hapag-Lloyd i Maersk najavljuju novi savez Hapag-Lloyd i Maersk najavljuju novi savez
Nemački Hapag-Lloyd i danski Maersk najavili su osnivanje novog logističkog saveza koji počinje 2025. godine, signalizirajući prestrojavanje kapaciteta u periodu nakon pandemije. Alijansa Gemini... Hapag-Lloyd i Maersk najavljuju novi savez

Nemački Hapag-Lloyd i danski Maersk najavili su osnivanje novog logističkog saveza koji počinje 2025. godine, signalizirajući prestrojavanje kapaciteta u periodu nakon pandemije.

Alijansa Gemini Cooperation obuhvataće 290 brodova ukupnog kapaciteta 3,4 miliona kontejnera, pri čemu će Maersk obezbediti 60 odsto, a Hapag-Lloyd ostatak, piše SEEbiz.

Prema sporazumu, Hapag-Lloyd će krajem januara 2025. godine napustiti brodarski savez THE Alliance, koji uključuje tri spojene japanske linije pod nazivom Ocean Network Express (ONE), tajvanski YangMing i južnokorejski HHM, nekadašnji Hyundai Merchant Marine.

Maersk će, s druge strane, prekinuti 2M savez sa švajcarskom kompanijom za transport kontejnera MSC, kako je najavio pre godinu dana.

Oba saveza su pomogla špediterima da prilagode kapacitete poslednjih godina promenljivim obrascima potražnje na ruti Azija–Evropa, kao i na Atlantiku i Pacifiku.

Kompanije su, u međuvremenu, promenile strategije kako bi osigurale udeo na tržištu u promenjenim uslovima sveta posle pandemije, gde prihodi od teretnog prometa uglavnom opadaju zbog prigušenog ekonomskog rasta.

Drugi i peti po veličini operateri kontejnerskih brodova sprovešće tranziciju do kraja godine, a korisnici će nastaviti da dobijaju usluge po postojećim ugovorima, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Saradnja će pokrivati trgovinske rute Azija/Zapadna obala SAD, Azija/Istočna obala SAD, Azija/Bliski istok, Azija/Mediteran, Azija/Severna Evropa, Bliski istok–Indija/Evropa i Transatlantik.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...