U Rusiji ostalo najviše nemačkih kompanija

Manje od devet odsto firmi iz EU i G7 napustilo tržište Rusije

EUSvetU fokusu

20.1.2023 09:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Manje od devet odsto firmi iz EU i G7 napustilo tržište Rusije Manje od devet odsto firmi iz EU i G7 napustilo tržište Rusije
Veliki broj firmi sa sedištem u Evropskoj uniji (EU) i G7 nastavlja da posluje i ulaže u Rusiji, pokazalo je istraživanje profesora Simona Eveneta... Manje od devet odsto firmi iz EU i G7 napustilo tržište Rusije

Veliki broj firmi sa sedištem u Evropskoj uniji (EU) i G7 nastavlja da posluje i ulaže u Rusiji, pokazalo je istraživanje profesora Simona Eveneta (Simon Evenett) sa Univerziteta u Sen Galenu, i Nikola Pizanija (Niccolo Pizani) sa instituta IMD u Lozani, a ta dva istraživača utvrdili su da je manje od devet odsto kompanija iz EU i G7 napustilo tržište Rusije.

„Nalazi Eveneta i Pizanija osporavaju narativ o egzodusu zapadnih firmi sa ruskog tržišta. U stvari, mnoge firme sa sedištem u EU i G7 odolele su pritiscima vlada, medija i nevladinih organizacija da napuste Rusiju otkada je ona izvršila invaziju na Ukrajinu“, stoji u saopštenju Univerziteta u Sen Galenu povodom objavljivanja studije.

Kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, u Rusiji je bilo aktivno ukupno 2.405 filijala u vlasništvu 1.404 kompanije iz EU i G7. Istraživački tim Eveneta i Pizanija otkrio je da je manje od devet odsto njih prodalo ili zatvorilo jednu podružnicu u Rusiji do kraja novembra 2022. godine.

Potvrđeni izlasci kompanija iz EU i G7 iz udela u kapitalu u Rusiji čine 6,5 odsto ukupne dobiti pre oporezivanja svih firmi iz EU i G7 sa aktivnim komercijalnim poslovanjem u Rusiji, 8,6 odsto materijalnih osnovnih sredstava, 8,6 odsto ukupne imovine, 10,4 odsto poslovnih prihoda i 15,3 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

U isto vreme, pokazalo se da je više američkih firmi napustilo Rusiju nego onih iz EU ili Japana.

„Rezultati impliciraju da je nešto manje od 18 odsto američkih kompanija povuklo svoje investicije iz Rusije, kao i 15 odsto japanskih kompanija, dok je deinvestiranju pribeglo samo 8,3 odsto firmi iz EU“, rezultati su studije dve švajcarske institucije.

Od kompanija iz EU i G7 koje su ostale u Rusiji, 19,5 odsto su Nemačke, 12,4 odsto su u američkom vlasništvu, a sedam odsto su japanske multinacionalne kompanije.

„Ovi nalazi dovode u pitanje spremnost zapadnih firmi da se odvoje od ekonomija koje njihove vlade danas smatraju geopolitičkim rivalima“, jedan je od zaključaka studije Eveneta i Pizonija.

  • GOCA BG

    21.1.2023 #1 Author

    Nemci se najteze odvajaju od Rusije. .

    Odgovori

  • TATJANA

    21.1.2023 #2 Author

    I oni će se povlačiti ukoliko njihova politika nastavi ovako

    Odgovori

  • MAJALG

    22.1.2023 #3 Author

    Sve firme su svesne koliko je Rusko trziste i koliko njihovo funkcionisanje i njihov opstanak zavisi od tog trzsita i samim tim ne napustaju Rusiju.

    Odgovori

  • kaćica

    22.1.2023 #4 Author

    Ne verujem da ce to na Rusiju mnogo uticati

    Odgovori

  • DANIJELA

    22.1.2023 #5 Author

    Zato sto Nemacka privreda najvise zavisi od Ruskog gasa.

    Odgovori

  • ZVE84

    22.1.2023 #6 Author

    Nemačka i Rusija oduvek saveznici

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...