smanjena vrednost uvoza

Manji rast američke ekonomije od prognoziranog u trećem kvartalu

Svet

22.12.2023 11:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Manji rast američke ekonomije od prognoziranog u trećem kvartalu Manji rast američke ekonomije od prognoziranog u trećem kvartalu
Američko Ministarstvo trgovine smanjlo je, u trećoj proceni, ekonomski rast s 5,2 odsto na 4,9 odsto, što je u skladu s prvom procenom objavljenom... Manji rast američke ekonomije od prognoziranog u trećem kvartalu

Američko Ministarstvo trgovine smanjlo je, u trećoj proceni, ekonomski rast s 5,2 odsto na 4,9 odsto, što je u skladu s prvom procenom objavljenom pre dva meseca.

U drugom kvartalu rast je iznosio 2,1 odsto, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Treća procena ekonomskog rasta nešto je niža zbog nešto manje stvarne potrošnje stanovništva, a smanjena je i vrednost uvoza.

Poslednji put Sjedinjene Američke Države (SAD) su tako visok ekonomski rast imale u poslednjem kvartalu 2021. godine, kada je iznosio sedam odsto zbog oporavka privrede nakon pandemije korona virusa.

Analitičari procenjuju da je rast u zadnjem tromesečju ove godine bio niži zbog velikog budžetskog deficita i usporavanja rasta zaliha, ali će biti više nego dovoljan da se otklone predrecesijske brige koje su mnogi očekivali kao posledicu rasta interesa stope za borbu protiv inflacije.

Procene rasta u tekućem tromesečju kreću se od 1,1 do 2,7 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...