Još jedan pravni problem za bivšeg američkog predsednika

Sud u Koloradu isključio Trampa iz predsedničke trke u toj državi

Svet

20.12.2023 13:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

Sud u Koloradu isključio Trampa iz predsedničke trke u toj državi Sud u Koloradu isključio Trampa iz predsedničke trke u toj državi
Bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) diskvalifikovan je sa izbora za republikansku predsedničku nominaciju u državi Kolorado, zbog učešća u naporima da se... Sud u Koloradu isključio Trampa iz predsedničke trke u toj državi

Bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) diskvalifikovan je sa izbora za republikansku predsedničku nominaciju u državi Kolorado, zbog učešća u naporima da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2020. godine. Sudska presuda kojom je izrečena zabrana mogla bi da ima značajne implikacije na predsedničke izbore 2024. godine.

Vrhovni sud američke države Kolorado proglasio je u utorak bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa nepodobnim za Belu kuću na osnovu jedne stare i retko korišćene američkog Ustava o zabrani učešća pobunjenika u vlasti.

Odluka je poslednji u nizu pravnih neuspeha za Trampa koji se bori sa sudskim postupcima širom zemlje, uključujući krivične i građanske predmete, dok nastoji da obezbedi drugi mandat u Beloj kući. Iako će direktne posledice najnovije presude biti ograničene na glasanje u Koloradu, to bi moglo da izazove dalekosežne posledice, prenosi Financial Times.

Odluka suda čije su sve sudije imenovali demokratski guverneri prva je u istoriji u kojoj je Odeljak. 3.14 amandmana na Ustav SAD korišćen za diskvalifikaciju nekog predsedničkog kandidata. Najviši sud u Koloradu poništio je presudu okružnog suda koji je, iako je utvrdio da je Tramp podsticao pobunu svojom ulogom u napadu na Kapitol u Vašingtonu 6. januara 2021. godine, naveo da mu se ne može zabraniti učešće na izborima, jer nije jasno da li se odredba Ustava odnosi i na predasednika.

Trampovi advokati najavili su da će odmah uložiti žalbu Vrhovnom sudu SAD, koji ima poslednju reč o ustavnim pitanjjima. Štan Trampove kampanje takođe je saopštio da priprema odgovor na presudu, prenosi Beta.

Tramp je na predsedničkim izborima 2020. godine izgubio u Koloradu za 13 procenata i ta država mu ne bi bila potrebna za pobedu na izbrima sledeće godine, ali opasnost za njega je ako bi sudovi u drugim državama sledili primer Kolorada i isključili Trampa iz trke u državama gde bi mogao da pobedi.

  • SHALIMAR

    20.12.2023 #1 Author

    Saplicu Trampa gde god mogu,ne ide im u prilog da bude izabran…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...