Nvidia najpre isporučuje procesore za kompaniju X

Mask najavio da će ove godine potrošiti 10 milijardi dolara na AI

InvesticijeSvet

5.6.2024 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mask najavio da će ove godine potrošiti 10 milijardi dolara na AI Mask najavio da će ove godine potrošiti 10 milijardi dolara na AI
Tesla će verovatno potrošiti između tri i četiri milijarde dolara ove godine na kupovinu hardvera kompanije Nvidia, najavio je izvršni direktor Ilon Mask (Elon... Mask najavio da će ove godine potrošiti 10 milijardi dolara na AI

Tesla će verovatno potrošiti između tri i četiri milijarde dolara ove godine na kupovinu hardvera kompanije Nvidia, najavio je izvršni direktor Ilon Mask (Elon Musk) u objavi na platformi X. Mask je takođe naveo da će od 10 milijardi dolara kapitalnih izdataka za veštačku inteligenciju ove godine, oko polovine biti interna potrošnja.

„Za izgradnju AI superklastera za obuku, hardver kompanije Nvidia čini oko dve trećine troškova“, precizirao je Mask u objavi, prenosi Reuters. Ranije u utorak, Mask je navodno tražio od Nvidije da prioritizuje isporuke AI procesora njegovim kompanijama X i xAI u odnosu na proizvođača električnih vozila.

Kompanija Tesla ponovo je potvrdila u aprilu svoju prognozu kapitalnih izdataka od više od 10 milijardi dolara ove godine i navela da očekuje da će kapitalni izdaci biti između 8 i 10 milijardi dolara svake od narednih godina.

Vest da je Musk preusmerio isporuke Nvidia AI čipova sa Tesle na X dolazi uoči godišnjeg sastanka Tesle sledeće nedelje. Akcionari trenutno glasaju uoči sastanka o tome da li će ponovo odobriti Muskov paket kompenzacije od 56 milijardi dolara iz 2018. godine, prenosi Investors.

Mask poseduje oko 13 procena udela u Tesli. Pre nego što je prodao akcije Tesle kako bi kupio Twitter, sada X, za 44 milijarde dolara krajem 2022. godine, Mask je posedovao oko 22 odsto Tesle. Akcije Tesle oslabile su u utorak za 0,8 odsto, nakon pada od jedan odsto u ponedeljak. Akcije su u maju oslabile za 2,8 odsto, a od početka godine oko 30 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.