Italijanska premijerka u poseti Pekingu

Meloni pokušava da sarađuje s Kinom posle izlaska iz „Pojasa i puta“

SvetU fokusu

30.7.2024 15:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

Meloni pokušava da sarađuje s Kinom posle izlaska iz „Pojasa i puta“ Meloni pokušava da sarađuje s Kinom posle izlaska iz „Pojasa i puta“
Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) doputovala je u Kinu kako bi unapredila saradnju sa drugom najvećom ekonomijom na svetu i resetovala trgovinske odnose.... Meloni pokušava da sarađuje s Kinom posle izlaska iz „Pojasa i puta“

Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) doputovala je u Kinu kako bi unapredila saradnju sa drugom najvećom ekonomijom na svetu i resetovala trgovinske odnose. Ona je izjavila u utorak u Pekingu da je „cilj unapređenje odnosa“ nakon izlaska iz projekta „Pojas i put“.

Meloni, koja je prvi put posetila Kinu kao premijerka, nakon što je Italija prošle godine napustila inicijativu „Pojas i put“ kineskog predsednika Si Đinpinga, izjavila je da treća najveća ekonomija evrozone želi da uravnoteži odnose sa Pekingom, prenosi Glas Amerike.

„Danas su italijanske investicije u Kini otprilike tri puta veće od kineskih investicija u Italiji. Jasno je da želimo da radimo na uklanjanju prepreka za pristup naših proizvoda kineskom tržištu“, rekla je Meloni novinarima. Na pitanje šta njena vlada želi da postigne njenom posetom, Meloni je izjavila da Italija želi da „ojača našu saradnju u cilju jasnog uravnoteženja trgovine“.

Italija je od strateške važnosti za Kinu jer je pre toga samostalno sarađivala sa Pekingom. To bi mogao biti umirujući glas unutar Evropske unije, dok 27 članica bloka razmatra podršku Komisiji u vezi sa carinama na kineske električne automobile. Članice EU će glasati u oktobru da li da uvedu dodatne carine na kineska električna vozila.

Mera uspeha Meloni može se videti u izveštavanju kineskih državnih medija o događaju. Bili su puni pohvala za njen pokušaj da Italija postane posrednik. To je, pošteno govoreći, željno razmišljanje. Italija možda udara iznad svoje težine, ali Meloni će morati biti pažljiva da ne pretera, ocenjuje Bloomberg.

Italija je 2019. godine postala jedina članica Grupe sedam industrijalizovanih demokratija koja se pridružila Si Đinpingovom projektu Pojas i put, koji oživljavava drevni trgovački put svile, što je bio diplomatski uspeh za Kinu. Iako je Rim napustio program pod pritiskom SAD prošle godine, signalizirao je da i dalje želi da razvija trgovinske veze sa ekonomijom vrednom 18.600 milijardi dolara.

Italijanska premijerka potpisala je ranije u utorak sa kineskim kolegom Li Ćijangom u Pekingu trogodišnji akcioni plan za oživljavanje ekonomske saradnje dve zemlje. Kineski lider Si Đinping rekao je na otvaranju foruma kojem je Meloni prisustvovala da Kina i Italija moraju da povećaju trgovinsku i investicionu saradnju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.