Rim obavestio Peking o prekidu saradnje u velikom projektu

Italija se zvanično povukla iz inicijative „Pojas i put“

SvetVesti

6.12.2023 15:41 Autor: Vladimir Jokanović 1

Italija se zvanično povukla iz inicijative „Pojas i put“ Italija se zvanično povukla iz inicijative „Pojas i put“
Italija je zvanično obavestila Peking o svojoj odluci da prekine učešće u inicijativi „Pojas i put“, rekao je u sredu neimenovani visoki zvaničnik italijanske... Italija se zvanično povukla iz inicijative „Pojas i put“

Italija je zvanično obavestila Peking o svojoj odluci da prekine učešće u inicijativi „Pojas i put“, rekao je u sredu neimenovani visoki zvaničnik italijanske vlade.

Rim je iznenadio svoje zapadne saveznike, posebno Vašington, 2019. godine, kada je odlučio da potpiše ambiciozni trgovinski i investicioni plan koji je Peking pokrenuo pre deset godina. Italija je jedina zemlja G7 koja je potpisala takav sporazum sa Pekingom, prenosi Financial Times.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) ocenila je da je odluka prethodne vlade bila pogrešna, kao i da će preispitati učešće Italije u inicijativi „Pojas i put“.

Italija je morala zvanično da obavesti Kinu o svojoj nameri da se povuče do kraja tekuće godine, jer bi automatski bilo obnovljeno njeno učešće u narednih pet godina. Odluka je okončala višemesečna nagađanja o budućem učešću Italije u kineskoj inicijativi.

  • SUNCE

    6.12.2023 #1 Author

    Dobro su i smeli da se uključe u ovaj projekat jer znamo koliko je cela Evropa pod uticajem Amerike.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...