Čuvena kompanija objavila Izveštaj o održivosti za 2022. godinu

Microsoft najavio nastavak ulaganja u borbu protiv klimatske krize

Firme u fokusuSvetU fokusu

19.5.2023 14:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Microsoft najavio nastavak ulaganja u borbu protiv klimatske krize Microsoft najavio nastavak ulaganja u borbu protiv klimatske krize
Kompanija Microsoft saopštila je, povodom objavljivanja Izveštaja o ekološkoj održivosti za 2022. godinu, da je pokrenula Microsoft Cloud za održivost i napredne globalne inicijative... Microsoft najavio nastavak ulaganja u borbu protiv klimatske krize

Kompanija Microsoft saopštila je, povodom objavljivanja Izveštaja o ekološkoj održivosti za 2022. godinu, da je pokrenula Microsoft Cloud za održivost i napredne globalne inicijative za održivost, kao i da je fokusirana na ostvarivanje svojih ciljeva održivosti do 2030. godine, koji su utemeljeni u nauci i usmereni ka zaštiti ekosistema i sprečavanju ozbiljnih posledica klimatskih promena.

Uz poruku da je optimistična u pogledu dekarbonizacije globalne ekonomije dok raste kao zajednica, kompanija Microsoft najavila je da će investirati u tri oblasti kako bi se borila protiv klimatske krize: unapređivanje rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, ubrzavanje održivih tržišta i kreiranje alata za merenje emisija.

„Ova decenija zahteva inovacije i akciju, od korišćenja veštačke inteligencije za održivost do stvaranja novih partnerstava. Microsoft se zalaže za održivost kao kompanija, pružalac tehnologije i globalni građanin“, poručili su u saopštenju.

Istakli su da su, pored obaveze da postanu negativni u emisiji ugljenika, napredovali u ostvarivanju svojih ciljeva za vodu, otpad i ekosisteme do 2030. godine, uključujući povećanje obuhvata projekta za dostupnost čiste vode i sanitarnih čvorova Water positive za 15,6 miliona kubnih metara vode, kao i da ukupan broj projekata sada obuhvata 35 miliona kubnih metara širom sveta.

U okviru projekta Zero Waste, naveli su da je stopa ponovne upotrebe i recikliranja svih hardverskih proizvoda u Cloud-u dostigla 82 odsto, što Microsoft približava cilju za 2030. godinu od 90 odsto.

Zgrada Majksorofta
Foto: Pixabay.com

„Takođe smo smanjili upotrebu jednokratne plastike u našem pakovanju na 3,3 odsto i planiramo da je eliminišemo do 2025. godine, dok smo preusmerili 12.159 metričkih tona čvrstog otpada iz deponija“, stoji u saopštenju Microsofta.

U okviru projekta „Zaštita ekosistema“, u 2022. godini Microsoft je označio 12.000 hektara ugovorenog zemljišta kao zaštićeno što, kako su istakli, premašuje 11.200 hektara zemljišta koje trenutno koriste. Poručili su da ostaju posvećeni zaštiti više zemljišta nego što koriste.

Naveli su i da se većina Microsoftovih korisnika obavezala da će smanjiti svoj „ugljenični otisak“, a da im kompanija pomaže da te obaveze pretvore u napredak.

„Neki od alata koji se koriste u tu svrhu su Microsoft Cloud za održivost, pokrenut u junu 2022. godine, koji nudi digitalne alate za merenje i smanjenje emisija, ažuriranja Emissions Impact Dashboard pomažu Azure korisnicima da razumeju njihove emisije prilikom upotrebe Cloud-a i izbegnute emisije, dok probna verzija Microsoft Planetary Computer-a koristi veštačku inteligenciju i geoprostorne podatke kako bi pomogla korisnicima da upravljaju ekosistemima i klimatskim rizicima“, navedeno je u saopštenju.

Podsetili su i da su tokom prošle godine Microsoft, ClimateWorks Foundation i više od 20 vodećih organizacija pokrenuli novu inicijativu nazvanu Carbon Call, kao i da kompanija investira u ubrzanje klimatske inovacije putem jedne milijarde dolara vrednog fonda Climate InnovationFund (CIF).

„Na osnovu Izveštaja o ekološkoj održivosti za 2022. godinu, s ponosom možemo reći da je Microsoft ostvario značajan napredak u postizanju naših ciljeva održivosti, uključujući postizanje karbonske neutralnosti za naše operacije i smanjenje našeg karbonskog otiska. Ostajemo posvećeni vođenju daljeg napretka i inovacija u održivosti, i prepoznajemo značaj saradnje sa našim partnerima i kupcima kako bismo postigli održiviju budućnost za sve“, rekla je Tatjana Skoko, liderka održivosti za jugoistočnu Evropu u kompaniji Microsoft.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...