američko-kineski odnosi u fokusu samita u parizu

Misija smirivanja tenzija između Vašingtona i Pekinga

SvetU fokusu

23.6.2023 12:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Misija smirivanja tenzija između Vašingtona i Pekinga Misija smirivanja tenzija između Vašingtona i Pekinga
Samit u Parizu dobra je prilika za američku ministarku finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) da razgovara sa kineskim premijerom Li Ćijangom, koji, takođe, prisustvuje... Misija smirivanja tenzija između Vašingtona i Pekinga

Samit u Parizu dobra je prilika za američku ministarku finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) da razgovara sa kineskim premijerom Li Ćijangom, koji, takođe, prisustvuje događaju, nakon novih tenzija između Vašingtona i Pekinga jer je predsednik Džo Bajden (Joe Biden) okarakterisao kineskog predsednika Si Đinpinga kao „diktatora“.

Jelen je izjavila da je Kina „konstruktivnija“ u vezi sa dugogodišnjim nastojanjem da se otplati dug Zambiji, kojoj je Peking glavni zvanični kreditor, prenosi Bloomberg.

Tokom samita u Parizu, Zambija je postigla načelni bilateralni dogovor o restrukturiranju duga sa zajmodavcima, i to je na neki način presedan za zemlje koje se bore da servisiraju svoje obaveze.

Sporazum, za koji se Jelen zalagala u proteklih šest meseci, označava prvo veliko olakšanje koje je dobila zemlja u razvoju u okviru Zajedničkog okvira Grupe 20, koji dovodi tradicionalne zemlje kreditore Pariskog kluba za isti pregovarački sto sa Kinom i Indijom, piše Bloomberg.

Jelen je sugerisala da bi nedavno angažovanje Kine u naporima za otplatu duga Zambije moglo da bude deo šire inicijative Pekinga da poboljša svoj imidž u međunarodnoj zajednici u vreme velikih domaćih ekonomskih rizika.

Kineske vlasti su poslednjih nedelja smanjile kamatne stope i usvojile mere da ojačaju tržište nekretnina, koje je pretrpelo preveliki uticaj i izgradnju. Kreatori politike su, takođe, sve više zabrinuti zbog demografskih pitanja, uključujući opadanje stanovništva i visoku stopu nezaposlenosti mladih.

„Suočavaju se sa određenim ekonomskim izazovima i mislim da žele da budu sigurni da će održati klimu za strane investicije koja je pozitivna“, rekla je Jelen i dodala da Kinezi imaju i srednjoročne, i kratkoročne probleme.

  • colorida_cielo

    24.6.2023 #1 Author

    Produžavanja sukoba između Amerike i Rusije najviše odgovara Kini koja će verovatno postati najača ekonomska sila i zato Amerika pokušava da stvori pritisak na Kinu i uspori njeno napredovanje kako bi dalje osigurala da ostane najjača ekonomska sila. Velike su šanse da kineski jen postane globalna valuta umesto američkog dolara jer sve se čini da je Kina jača u toj ekonomskoj borbi.

    Odgovori

  • MAJA

    27.6.2023 #3 Author

    Kina će i biti najveća sila ekonomska

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...