NASA razmatra kako da vrati astronaute na Zemlju

Misija SpaceX pristiže u pomoć umesto Boeinga

Hi-techLifestyleSvet

8.8.2024 09:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Misija SpaceX pristiže u pomoć umesto Boeinga Misija SpaceX pristiže u pomoć umesto Boeinga
NASA je u sredu saopštila da razmatra mogućnost da iskoristi SpaceX za prevoz dvoje astronauta nazad na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice, nakon tehničkih... Misija SpaceX pristiže u pomoć umesto Boeinga

NASA je u sredu saopštila da razmatra mogućnost da iskoristi SpaceX za prevoz dvoje astronauta nazad na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice, nakon tehničkih poteškoća sa Boeingovim svemirskim brodom CST-100 Starliner, kojim su stigli tamo.

Dvoje astronauta trebalo je da se vrate na Zemlju pre skoro dva meseca, ali bi mogli ostati na stanici do februara. SpaceX je imao planiranu misiju ka svemirskoj stanici kasnije ovog meseca kako bi isporučio posadu i zalihe, ali NASA je sada odložila ovu misiju za septembar kako bi razmotrila da li treba da dovede astronaute nazad, prenosi Reuters.

Misija SpaceX možda će povesti samo dva astronauta umesto četiri, ostavljajući dva mesta da za povratak dvoje pomenutih astronauta početkom sledeće godine. Zvaničnici NASA rekli su da još procenjuju koji svemirski brod da koriste za vraćanje astronauta, kao i da će agencija doneti odluku sredinom avgusta.

„Nalazimo se u novoj situaciji gde imamo više opcija. Ne moramo da vratimo posadu samo na Starlineru. Možemo ih vratiti drugim vozilom. Razumni ljudi bi mogli odabrati bilo koji put“, rekao je Ken Boversoks, pomoćnik administratora NASA, koji je naveo da agencija „postaje ozbiljnija u proceni drugih opcija“.

Ovaj potez bi bio udarac za Boeing, koji je pod nadzorom regulatora zbog kvaliteta i bezbednosti svojih procesa za proizvodnju komercijalnih aviona. Boeing je u julu priznao krivicu za prevaru američke Federalne uprave za avijaciju.

Starliner je zamišljen da konkuriše kompaniji SpaceX, koja je u vlasništvu milijardera Ilona Maska (Elon Musk), u prevozu posade i zaliha do svemirske stanice. Ali, program je imao sopstvene prepreke, prekoračivši budžet za više milijardi dolara i sa višestrukim kašnjenjima lansiranja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.