obuka radnika važna za doba veštačke inteligencije

MMF: Fiskalna politika može pomoći da se prošire prednosti AI na čovečanstvo

Hi-techLifestyleSvet

18.6.2024 18:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

MMF: Fiskalna politika može pomoći da se prošire prednosti AI na čovečanstvo MMF: Fiskalna politika može pomoći da se prošire prednosti AI na čovečanstvo
Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da fiskalna politika može pomoći da se prošire dostignuća veštačke inteligencije (AI) na čovečanstvo. „Fiskalna politika ima glavnu... MMF: Fiskalna politika može pomoći da se prošire prednosti AI na čovečanstvo

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da fiskalna politika može pomoći da se prošire dostignuća veštačke inteligencije (AI) na čovečanstvo.

„Fiskalna politika ima glavnu ulogu u podršci ravnomernijoj raspodeli dobiti i mogućnosti od generativne veštačke inteligencije“, navodi MMF u svom dokumentu „Proširivanje dobitaka od generativne veštačke inteligencije: Uloga fiskalnih politika“, i dodaje da će to zahtevati značajne nadogradnje sistema socijalne zaštite i poreza širom sveta, prenosi Anadolu Agency.

U radu se govori o tome kako se fiskalna politika može primeniti da bi se tehnologija i njena primena usmerili na načine koji najbolje služe čovečanstvu, istovremeno ublažavajući negativne efekte tržišta rada i raspodele kako bi se proširila dobit.

Finansijski fond je saopštio da nove generativne AI tehnologije imaju ogroman potencijal za povećanje produktivnosti i poboljšanje pružanja javnih usluga, ali sama brzina i obim transformacije takođe izaziva zabrinutost zbog gubitka radnih mesta i veće nejednakosti.

Savetuje se da vlade treba da zauzmu „agilan pristup“ koji ih priprema za veoma razorne scenarije, s obzirom na neizvesnost u pogledu budućnosti veštačke inteligencije.

„Lekcije koje su naučene iz prošlih automatizacija ukazuju na to da bi osiguranja za slučaj nezaposlenosti trebalo da budu viša, te da  ublaže negativan uticaj veštačke inteligencije na radnike, omogućavajući im  da pronađu poslove koji bolje odgovaraju njihovim veštinama“, navodi se u saopštenju MMF-a.

Istovremeno, navodi, se, obuka po sektorima, usavršavanja i prekvalifikacije mogli bi da igraju veću ulogu u pripremi radnika za poslove doba veštačke inteligencije.

Sveobuhvatni programi socijalne pomoći biće potrebni radnicima koji se suočavaju sa dugotrajnom nezaposlenošću ili smanjenom lokalnom potražnjom za radnom snagom zbog automatizacije ili zatvaranja industrije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.