na osnovu snažne spoljne potražnje

MMF poboljšao prognozu rasta azijske privrede za 2024.

Svet

31.1.2024 18:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

MMF poboljšao prognozu rasta azijske privrede za 2024. MMF poboljšao prognozu rasta azijske privrede za 2024.
Azijska privreda trebalo bi da zabeleži rast od 4,5 odsto u 2024. godini, u odnosu na oktobarsku projekciju od 4,2 odsto, saopštio je Međunarodni... MMF poboljšao prognozu rasta azijske privrede za 2024.

Azijska privreda trebalo bi da zabeleži rast od 4,5 odsto u 2024. godini, u odnosu na oktobarsku projekciju od 4,2 odsto, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u svom ažuriranom regionalnom ekonomskom izgledu za Aziju i Pacifik u sredu.

Kontinent ostaje na pravom putu da pokrene oko dve trećine globalnog rasta u 2024, kao i prošle godine, saopštio je fond sa sedištem u Vašingtonu.

Revizija naviše od 0,3 procentna poena za stopu rasta Azije usledila je nakon pozitivnog zamaha privrede prenešenog iz 2023. godine, i značajnog političkog stimulisanja koje su objavile zemlje kao što su Kina i Tajland, i snažne spoljne potražnje.

„Spoljno okruženje koje ima više podrške, posebno snažan rast u SAD, jača domaću otpornost“, rekao je Krišna Srinivasan (Krishna Srinivasan), direktor odeljenja MMF-a za Aziju i Pacifik, u Tokiju, Japan.

„Potražnja za tehnologijom – kompjuterima, elektronikom i optičkim proizvodima – porasla je poslednjih meseci, što ide u prilog ekonomijama kao što su Južna Koreja i Singapur.

Međutim, regionalni prosek krije značajna odstupanja između zemalja, primetio je Srinavasan.

Na primer, dok se očekuje da će rast u Indiji ostati snažan na 6,5 odsto ove i sledeće godine, u Japanu se predviđa da će usporiti na oko jedan odsto ove godine, sa dva odsto u 2023. godini.

Očekuje se da će rast Japana ostati iznad potencijala, ali je zbog usporavanja jer jednokratni faktori – kao što su depresirani jen, snažan turizam i oporavak poslovnih investicija – koji su podstakli aktivnost u 2023, su u slabljenju nestaju, rekao je Srinivasan.

Za 2025. MMF očekuje da će rast „blago usporiti“ na 4,3 odsto, što u velikoj meri odražava usporavanje rasta u Kini.

Tagovi
AZIJA MMF RAST

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...