Neočekivana neizvesnost na izborima u Indiji

Modi će ostati premijer, ali njegova stranka nema apsolutnu većinu

Svet

4.6.2024 17:12 Autor: Vladimir Jokanović 1

Modi će ostati premijer, ali njegova stranka nema apsolutnu većinu Modi će ostati premijer, ali njegova stranka nema apsolutnu većinu
Indijski premijer Narendra Modi na putu je da osvoji treći mandat, ali preliminarni rezultati izbora pokazuju da nije postigao očekivanu ubedljivu pobedu. Smanjena većina... Modi će ostati premijer, ali njegova stranka nema apsolutnu većinu

Indijski premijer Narendra Modi na putu je da osvoji treći mandat, ali preliminarni rezultati izbora pokazuju da nije postigao očekivanu ubedljivu pobedu. Smanjena većina za vladajuću stranku otežala bi sprovođenje ekonomske politike i mogla bi učiniti Modija obaveznim prema manjim koalicionim partnerima.

Akcije u kompanijama u vlasništvu indijskog milijardera Gautama Adanija, koji je svoju infrastrukturnu imperiju povezao sa Modijevim razvojnim planovima i ima dugogodišnju vezu sa premijerom, oslabile su posle velikog rasta prethodnog dana, prenosi Financial Times.

Vrednost akcija Adani Enterprises i Adani Ports and Special Economic Zone, vodećih preduzeća indijskog konglomerata, pala je za 19 i 21 procenat na kraju trgovanja, što ih čini najvećim gubitnicima u okviru referentnog berzanskog indeksa Nifti 50. Ukupni indeks je oslabio u utorak za šest odsto, nakon što je u ponedeljak porastao na rekordno visok nivo nakon izlaznih anketa koje su pokazale da će Modi glatko pobediti na izborima.

Do ranog popodneva u utorak, sa prebrojanom polovinom od 640 miliona glasova, početni rezultati su pokazali da su Modi i njegova partija Bharatiya Janata (BJP), zajedno sa političkim saveznicima osvojili 290 mesta, što je dovoljno za formiranje većinske vlade koja će vladati narednih pet godina, prenosi Guardian.

Foto: Beta/AP

BJP, koji je bio favorit za pobedu na izborima, sada se bori da pređe granicu proste većine od 272. Stranka će morati da se osloni na saveznike da bi formirala vladu. Bio bi to pad u odnosu na pobedu iz 2019. godine, kada ja BJP osvojila skoro 70 mesta više. Takođe, to je daleko od dvotrećinske većine koju su mnoge izlazne ankete predviđale tokom vikenda.

U međuvremenu, opoziciona alijansa, poznata pod akronimom India, prema prevremenim rezultatima, daleko je nadmašila očekivanja, osvojivši kolektivno više od 230 mesta. Alijansa, koja se sastoji od više od 20 nacionalnih i regionalnih opozicionih partija, prvi put se ujedinila na ovim izborima kako bi porazila Modija, koji je na vlasti od 2014. godine.

Ako trenutni rezultati budu zvanični, to bi moglo imati značajne posledice za politički pejzaž Indije nakon izbora. Od kada je izabran pre deset godina, Modi i njegova hindu nacionalistička BJP partija uživali su moćnu većinu, dok je opozicija, posebno Kongresna partija, bila viđena kao slaba i nesposobna da se suprotstavi partiji na vlasti.

Kongresna partija, koji je osvojila 52 mesta na izborima 2019. i 44 – 2014. godine, ostvarila je koalicioni uspeh i pokazala se otpornijom nego što su mnogi analitičari očekivali. Značajan doprinos uspehu opozicije dali su snažni rezultati regionalnih partija.

  • SENSEI

    5.6.2024 #1 Author

    Definitivno premijer koga je izglasala skoro petina Sveta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.