Visoke cene hrane izazov za vladajuću partiju

Modi pokušava da se izbori sa inflacijom u Indiji

SvetU fokusu

15.8.2023 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Modi pokušava da se izbori sa inflacijom u Indiji Modi pokušava da se izbori sa inflacijom u Indiji
Premijer Indije Narendra Modi obećao je više mera za obuzdavanje rasta cena hrane u momentu kada je inflacija u maloprodaji prošlog meseca dostigla maksimum... Modi pokušava da se izbori sa inflacijom u Indiji

Premijer Indije Narendra Modi obećao je više mera za obuzdavanje rasta cena hrane u momentu kada je inflacija u maloprodaji prošlog meseca dostigla maksimum u poslednjih 15 meseci, signalizirajući da će troškovi života biti glavno pitanje njegove kampanje na izborima zakazanim sledeće godine.

„Moramo da preduzmemo više koraka da umanjimo teret inflacije za ljude u zemlji“, rekao je Modi u obraćanju povodom Dana nezavisnosti sa bedema Crvenog utvrđenja iz 17. veka u Nju Delhiju. „I mi ćemo svakako preduzeti korake. Naši napori će se nastaviti.” 

Modi nije precizirao mere u svom govoru. Jasno je da 72-godišnji lider želi da zadrži vlast, ali rastuće cene zajedno sa nezaposlenošću postaju ključni problemi njegove partije, piše Bloomberg.

Inflacija izazvana visokim cenama hrane uvek je izazov za političke stranke na vlasti u Indiji. Oni su u prošlosti izgubili izbore, jer nisu mogli da kontrolišu cene osnovnih artikala kao što je luk – bazični deo ishrane u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. 

Vladini podaci su u ponedeljak pokazali da je indeks potrošačkih cena porastao na 15-mesečni maksimum od 7,44 odsto u odnosu na godinu dana ranije. Cene hrane, koje čine oko polovinu inflatorne korpe, porasle su za 11,51 odsto, a gorivo i struja za 3,67 odsto. 

Ekonomisti očekuju da Modi razmisli o stimulaciji indijskih farmera uoči izbora, jer zabrane izvoza prehrambenih proizvoda kako bi se kontrolisala inflacija počinju da štete prihodima i mogle bi da ga koštaju nekih glasova.

Modijeva administracija je prošlog meseca zabranila izvoz nekih sorti pirinča zajedno sa pšenicom. Vlada je, takođe, uvela ograničenja na gomilanje nekih osnovnih prehrambenih proizvoda sa ciljem da zadrži inflaciju pod kontrolom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...