Isti trend desio se pre 15 godina

Koje zemlje trpe najviše štete od indijske zabrane izvoza pirinča?

AnalizaSvetU fokusu

2.8.2023 12:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Koje zemlje trpe najviše štete od indijske zabrane izvoza pirinča? Koje zemlje trpe najviše štete od indijske zabrane izvoza pirinča?
Indijska zabrana izvoza pirinča mogla bi da se proširi na globalna tržišta ove žitarice – očekuje se da će to uticati na milione ljudi,... Koje zemlje trpe najviše štete od indijske zabrane izvoza pirinča?

Indijska zabrana izvoza pirinča mogla bi da se proširi na globalna tržišta ove žitarice – očekuje se da će to uticati na milione ljudi, a najveći teret će podneti azijski i afrički potrošači.

Indija, najveći svetski izvoznik pirinča, zabranila je 20. jula izvoz belog pirinča koji nije sorte basmati, pošto je vlada nastojala da ukroti rastuće cene hrane u zemlji i „osigura adekvatnu domaću dostupnost po razumnim cenama“. Indija inače obavlja više od 40 odsto globalne trgovine pirinčem.

„Čini se da je Malezija najranjivija prema našoj analizi“, saopštila je banka Barclays u nedavnom izveštaju koji je preneo CNBC.

Cene pirinča trenutno se kreću oko najviših nivoa u poslednjoj deceniji, a klimatski efekat El Ninja dodaje nove rizike na globalnu proizvodnju u drugim velikim azijskim proizvođačima pirinča kao što su Tajland, Pakistan ili Vijetnam.

Barclays ističe da će Filipini biti „najizloženiji porastu globalnih cena pirinča“, s obzirom na to da je ponder pirinča najveći u potrošačkoj korpi ove zemlje.

Azija nije jedini region pogođen indijskom zabranom izvoza pirinča, a posebno su ranjive mnoge afričke i bliskoistočne zemlje.

Tržišta koja su veoma izložena indijskim izvoznim ograničenjima koncentrisana su u podsaharskoj Africi i regionu Bliskog istoka i Severne Afrike, poručuje istraživačka jedinica Fitch Solutions u svom izveštaju. Ova kompanija navela je Džibuti, Liberiju, Katar, Gambiju i Kuvajt kao „najizloženije“.

Ovo nije prvi put da Indija nameće zabranu izvoza ne-basmati pirinča, ali bi uticaj ovog puta mogao biti dalekosežniji nego ranije.

U oktobru 2007. Indija je uvela zabranu izvoza pirinča koji nije basmati, da bi privremeno ukinula zabranu i ponovo je uvela u aprilu 2008. godine, što je dovelo do povećanja cena za skoro 30 odsto na globalnom tržištu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...