Najteže će biti pogođeni Bangladeš i Nepal

Indijska zabrana izvoza mogla bi dodatno povećati cene pirinča

Svet

21.7.2023 10:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Indijska zabrana izvoza mogla bi dodatno povećati cene pirinča Indijska zabrana izvoza mogla bi dodatno povećati cene pirinča
Indija je zabranila izvoz belog pirinča koji nije basmati, što predstavlja poslednju u nizu pokušaja vlade da obuzda visoke cene hrane. Ministarstvo za zaštitu... Indijska zabrana izvoza mogla bi dodatno povećati cene pirinča

Indija je zabranila izvoz belog pirinča koji nije basmati, što predstavlja poslednju u nizu pokušaja vlade da obuzda visoke cene hrane.

Ministarstvo za zaštitu potrošača saopštilo je da će zabrana pomoći da se obezbedi „adekvatna dostupnost“ belog pirinča koji nije basmati u Indiji, kao i da se „ublaže rastuće cene na domaćem tržištu“.

Indija je vodeći svetski izvoznik pirinča, sa više od 40 odsto globalne trgovine pirinčem, kao i drugi najveći proizvođač posle Kine, piše SEEbiz.

Analitičari su za CNBC rekli da bi ova zabrana mogla još više da podigne ionako visoke cene, pojačavajući efekte prošlogodišnje septembarske zabrane isporuke lomljenog pirinča.

„Globalne zalihe pirinča bi se drastično smanjile, pošto je ova zemlja drugi najveći svetski proizvođač osnovne hrane“, rekla je Iv Bar (Eve Barre), ekonomista u organizaciji ASEAN (Asocijacija nacija jugoistočne Azije).

Bar je rekla da će Bangladeš i Nepal biti najteže pogođeni zabranom, jer su obe zemlje glavne izvozne destinacije.

Zajedno sa smanjenjem globalne ponude pirinča, panične reakcije i spekulacije na svetskim tržištima pirinča bi pogoršale rast cena.

Zabrana bi, takođe,  mogla da pogorša nestašicu hrane u zemljama koje u velikoj meri zavise od pirinča, predviđa poljoprivredna analitička firma Gro Intelligence u nedavno objavljenom izveštaju.

Izvor: Unsplash.com

„Glavne destinacije za indijski pirinač su Bangladeš, Kina, Benin i Nepal. Druge afričke zemlje, takođe, uvoze velike količine indijskog pirinča“, napisali su analitičari iz firme Gro Intelligence.

Prema Ministarstvu za zaštitu potrošača, beli pirinač koji nije basmati čini oko 25 odsto indijskog izvoza pirinča.

Pogođeni uvoznici mogu se obratiti alternativnim dobavljačima u regionu, kao što su Tajland i Vijetnam, rekla je viša analitičarka DBS banke Radika Rao (Radhika Rao).

Cene su već na visokom nivou više decenija, delom zbog smanjenih, zaliha jer je glavna namirnica postala atraktivna alternativa, dok su cene drugih glavnih žitarica porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Cene pšenice su skočile ove nedelje nakon što se Rusija povukla iz sporazuma o crnomorskom žitu. Sporazum je imao za cilj da spreči globalnu krizu sa hranom dozvoljavajući Ukrajini da nastavi da izvozi.

„Inflacija pirinča se već ubrzala sa prosečnih šest odsto u prošloj godini na skoro 12 odsto u junu 2023. godinu“, rekla je Rao iz banke DBS.

Fjučersi na sirovi pirinač su porasli za jedan odsto na 15,8 dolara po kvintalu (cwt – oko 45 kilograma) nakon ove objave Indije.

Južnoazijska nacija se bori sa visokim cenama povrća, voća i žitarica. Cene paradajza u Indiji porasle su za više od 300 odsto poslednjih nedelja zbog lošeg vremena. Anketa agencije Reuters predviđa da će inflacija u zemlji verovatno dostići 4,58 odsto na godišnjem nivou zbog rastućih cena hrane.

Viši analitičar Rabobanke Oskar Tjakra predvideo je da će globalne cene pirinča dalje rasti zbog udela Indije na globalnom tržištu. Tjakra je predvideo da bi cene mogle čak i da pređu najviše nivoe u drugom tromesečju kada je sirovi pirinač dostigao nivo od 18 dolara po težini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...