trenutni trendovi prinosa u jugoistočnoj aziji neće biti dovoljni

Naučnici zabrinuti zbog nedostatka pirinča

AgrobiznisBiznisSvetVesti

1.4.2022 11:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Naučnici zabrinuti zbog nedostatka pirinča Naučnici zabrinuti zbog nedostatka pirinča
Raste zabrinutost zbog sposobnosti jugoistočne Azije da zadrži titulu glavnog svetskog dobavljača pirinča jer se zemlje poput Indonezije i Filipina bore da ga čak... Naučnici zabrinuti zbog nedostatka pirinča

Raste zabrinutost zbog sposobnosti jugoistočne Azije da zadrži titulu glavnog svetskog dobavljača pirinča jer se zemlje poput Indonezije i Filipina bore da ga čak proizvedu dovoljno za sopstvene potrebe.

Trenutni trendovi prinosa neće biti dovoljni da dve zemlje zadovolje sopstvene potrebe za pirinčem, prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Food u martu, prenosi Bloomberg.

To znači da će morati da se oslanjaju na uvoz kako bi zadovoljile domaću potražnju za osnovnim proizvodima koji su ključni za sigurnost hrane, političku stabilnost i izvozni potencijal.

Novi milenijum je doneo brojne izazove sistemima pirinča u jugoistočnoj Aziji“, rekli su istraživači, navodeći povećanje potražnje za pirinčem, stagnaciju prinosa i ograničen prostor za proširenje obradivih površina.

Nalazi dolaze u vreme kada zabrinutost oko bezbednosti hrane raste širom sveta, jer ruska invazija na Ukrajinu dovodi u opasnost jednu od najvećih žitnica u svetu, dodatno podstičući cene hrane koje su već bile u porastu. Ipak, cene pirinča su relativno snižene zbog velike proizvodnje i zaliha u regionima sa najvećim rastom, sprečavajući da se kriza hrane pogorša.

Izgledi za zadovoljavanje sopstvenih potreba za pirinčem razlikuju se od zemlje do zemlje. Tajland i Vijetnam proizvode više nego što troše, dok su se Indonezija i Filipini „konzistentno borili“ da zadovolje potražnju za pirinčem iz sopstvene proizvodnje, oslanjajući se na uvoz, kažu istraživači.

Posebno je ključno za regione kao što su podsaharska Afrika i Bliski istok da jugoistočna Azija i dalje proizvodi što više pirinča, dodaju istraživači, jer može pomoći u smanjenju globalne nestabilnosti cena i obezbediti stabilne i pristupačne zalihe ove namirnice.

  • STEFAN

    1.4.2022 #1 Author

    To jeste osnovna namirnica kako nece biti zabrinuti

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.4.2022 #2 Author

    Njima primarna kao nama psenica…

    Odgovori

  • MARA

    2.4.2022 #4 Author

    I mi ćemo biti zabrinuti, kada ne bude pšenice 😊

    Odgovori

  • STRELAC

    2.4.2022 #5 Author

    Dobro je da nam je Vucic obezbedio dovoljne kolicine pirinca👍😉

    Odgovori

    • VILENJAK

      3.4.2022 #6 Author

      Ahahahahahaha, kako da ne! On nam je sve obezbedio, samo teško nama na tome!

      Odgovori

  • VERA

    3.4.2022 #7 Author

    Menja se klima pa verovatno neodgovaraju uslovi za pirinac.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    3.4.2022 #8 Author

    Kinezi treba da brinu 😄

    Odgovori

  • kaćica

    16.4.2022 #9 Author

    Nadam se da ce se naci resenje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...