Indijski i američki lider o strateškoj protivteži Kini

Modi u poseti Vašingtonu

Svet

23.6.2023 10:06 Autor: Vladimir Jokanović 0

Modi u poseti Vašingtonu Modi u poseti Vašingtonu
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i indijski premijer Narendra Modi, za kojeg je razvučen crveni tepih u Beloj kući, pozdravili su novu eru... Modi u poseti Vašingtonu

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i indijski premijer Narendra Modi, za kojeg je razvučen crveni tepih u Beloj kući, pozdravili su novu eru u odnosima svojih zemalja. Dvojica lidera najavili su sporazume o odbrani i trgovini, u cilju suprotstavljanja globalnom uticaju Kine.

Iako dve zemlje nisu formalni saveznici, Vašington želi da Nju Delhi bude strateška protivteža Kini. Nijedan od lidera nije direktno kritikovao Peking u zvaničnim izjavama, ali su aludirali na vladu kineskog predsednika Si Đinpinga, prenosi Reuters.

„Tamni oblaci prinude i konfrontacije bacaju svoju senku na Indo Pacifik. Stabilnost regiona postala je jedna od centralnih briga našeg partnerstva“, rekao je Modi u obraćanju američkom Kongresu. Neki liberalni kongresmeni bojkotovali su Modijev govor, zbog navodno lošeg postupanja njegove vlade prema muslimanskoj manjini u Indiji.

U zajedničkoj izjavi posle sastanka Modija i Bajdena, dvojica lidera upozorili su na rastuće tenzije i destabilizirajuće akcije u Istočnom i Južnom kineskom moru, naglašavajući važnost međunarodnog prava i slobode plovidbe. Svečanoj večeri na travnjaku Bele kuće, koja je priređena u čast Modija, prisustvovali su direktori najvećih američkih tehnoloških kompanija, uključujući Apple i Google.

Dve zemlje najavile su sporazume o poluprovodnicima, kritičnim mineralima, tehnologiji, kosmičkoj i odbrambenoj saradnji i prodaji. Neki sporazumi su smišljeni kako bi se smanjila zavisnost od Kine. Indija i SAD takođe su okončali sporove u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a Indija je ukinula neke carine na američku robu.

Bajden i Modi potpisali su sporazum prema kojem je kompaniji General Electric omogućeno da proizvodi mlazne motor u Indiji za pogon indijskih vojnih aviona, kroz saradnju sa Hindustan Aeronautics. Brodovi američke mornarice moći će da pristaju u indijske luke radi popravke, a Indija će nabaviti bespilotne letelice MK-9B SeaGuardian.

Vašington nije zadovoljan zbog bliskih veza Indije sa Rusijom dok Moskva ratuje u Ukrajini. Modi je, ipak, izbegavao da direktno pominje Rusiju. Ipak, u Kongresu je naveo da sukob (u Ukrajini) prouzrokuje veliki bol u regionu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...