Novi problemi na brodskom tržištu

Moguć porast kontejnerskih putarina nakon štrajka u američkim lukama

BiznisInfrastrukturaSvet

30.9.2024 10:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Moguć porast kontejnerskih putarina nakon štrajka u američkim lukama Moguć porast kontejnerskih putarina nakon štrajka u američkim lukama
Novi problemi na brodskom tržištu javljaju se zbog mogućeg štrajka u lukama u Meksičkom zalivu, ocenili su analitičari. Oni su naveli da bi takav... Moguć porast kontejnerskih putarina nakon štrajka u američkim lukama

Novi problemi na brodskom tržištu javljaju se zbog mogućeg štrajka u lukama u Meksičkom zalivu, ocenili su analitičari.

Oni su naveli da bi takav scenario mogao signalizirati porast kontejnerskih putarina nakon potencijalnog štrajka u američkim lukama, prenosi Seebiz.

Danski div za prevoz kontejnera najavio je dodatnu naknadu od 3.000 dolara po jedinici ekvivalenta od 40 stopa (feu) za terete koji putuju prema ili s američke istočne obale ili obale Meksičkog zaliva, gde sindikat lučkih luka preti sveobuhvatnim štrajkom počevši od 1. oktobra.

Analitičar investicione banke Jefferies, Omar Nokta, sugerisao je da bi naknada mogla biti znak stvari koje dolaze.

„Ova doplata signalizira potencijalno povećanje spot cena i, u određenoj meri, povećanje troškova prevoznika ako štrajk potraje duže od nekoliko dana“, napisao je u belešci klijentima.

Vrhunac sezone privodi se kraju nakon što su brodari rano gurnuli teret u SAD kako bi izbegli smetnje zbog pretećeg štrajka Međunarodnog udruženja dužobalnih radnika (ILA).

Nokta je rekao da je neizvesnost oko potencijala za napad dovela do pada količine na istočnoj obali SAD-a i obali Meksičkog zaliva. Cene od Azije do istočne obale pale su na 5.000 dolara po feuu, s 10.000 dolara po feuu u julu.

Dodatna naknada Maerska sledi slične naknade koje su najavili neki njegovi konkurenti.

Ranije ove sedmice, Jefferies je rekao klijentima da štrajk neće uticati samo na transport kontejnera i vozila, već će imati i „značajne posledice“ za američku privredu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.