peking ima drugačiji target

Morgan Stanley smanjio prognoze rasta Kine za 2024. godinu

BankeSvet

17.8.2023 18:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Morgan Stanley smanjio prognoze rasta Kine za 2024. godinu Morgan Stanley smanjio prognoze rasta Kine za 2024. godinu
Investiciona banka Morgan Stanley smanjiila je svoje prognoze za ekonomski rast Kine u sledećoj godini, navodeći slabije investicije zbog pada tržišta nekretnina i finansijskog... Morgan Stanley smanjio prognoze rasta Kine za 2024. godinu

Investiciona banka Morgan Stanley smanjiila je svoje prognoze za ekonomski rast Kine u sledećoj godini, navodeći slabije investicije zbog pada tržišta nekretnina i finansijskog stresa lokalne vlade.

Investiciona banka sada vidi povećanje bruto domaćeg proizvoda za 4,7 odsto ove godine, što je pad u odnosu na ranije projekcije od pet odsto. Takođe je snizila prognozu za 2024. godinu na 4,2 odsto sa 4,5 odsto, saopštili su ekonomisti predvođeni Robinom Šingom (Robin Xing), prenosi Bloomberg.

Smanjenje rejtinga je uzrokovano „bržim usporavanjem kapitalnih troškova usled razduživanja u sektoru nekretnina“ i sredstvima finansiranja lokalne samouprave, sa negativnim efektima na potrošnju, rekli su ekonomisti, i dodali da je otprilike desetina smanjenja BDP-a zbog slabijeg izvoza“.

Ovaj potez je usledio nakon sniženja rejtinga nekoliko drugih banaka ove nedelje, uključujući JPMorgan Chase & Co, usled ekonomskih podataka lošijih od očekivanih za jul. Peking je za ovu godinu postavio cilj rasta od oko pet odsto.

Zbog slabije tražnje u privredi, banka je takođe smanjila svoju prognozu potrošačke inflacije za 2023. na 0,4 odsto sa 0,9 odsto i smanjila prognozu za 2024. na 0,9 odsto sa 1,6 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...