Ograničen tranzit ruske nafte kroz Ukrajinu

Moskva: Snabdevanje naftom Mađarske i Slovačke blokirano iz političkih razloga

SvetU fokusu

19.7.2024 17:18 Autor: Vladimir Jokanović 3

Moskva: Snabdevanje naftom Mađarske i Slovačke blokirano iz političkih razloga Moskva: Snabdevanje naftom Mađarske i Slovačke blokirano iz političkih razloga
Portparol predsednika Rusije, Dmitrij Peskov, smatra da je Ukrajina odlučila da ograniči tranzit nafte putem naftovoda „Družba“ ka Slovačkoj i Mađarskoj iz političkih razloga.... Moskva: Snabdevanje naftom Mađarske i Slovačke blokirano iz političkih razloga

Portparol predsednika Rusije, Dmitrij Peskov, smatra da je Ukrajina odlučila da ograniči tranzit nafte putem naftovoda „Družba“ ka Slovačkoj i Mađarskoj iz političkih razloga. On je naglasio da je situacija za potrošače krizna, ali da Rusija na to nema uticaja.

Od 18. jula postalo je poznato da su Mađarska i Slovačka prestale da primaju naftu od kompanije LUKOIL preko južnog kraka naftovoda „Družba“, koji prolazi kroz teritoriju Ukrajine. Novinari su pitali Dmitrija Peskova da li će Rusija pokušati da deblokira tranzit preko ovog pravca ili će tražiti druge puteve za isporuku, prenosi Komersant.

„Ne mislim da imamo mogućnost da stupimo u kontakt sa ukrajinskim kompanijama koje obezbeđuju tranzit. Verovatno je odluka doneta na političkom nivou, a ne na tehničkom. Ovde nemamo nikakav dijalog. Zaista, situacija je prilično krizna za naše kupce, ali to nije naša krivica“, odgovorio je Peskov.

Obustava isporuke nafte Mađarskoj i Slovačkoj povezana je sa stavljanjem ruske kompanije na ukrajinski sankcioni spisak. Izvori iz industrije smatraju da ograničenja ukrajinske strane mogu dovesti do smanjenja kapaciteta rafinerija u Slovačkoj i Mađarskoj, koje su u vlasništvu mađarske kompanije MOL. Stručnjaci smatraju da rešenje može biti preusmeravanje količina na druge dobavljače koji nisu pod sankcijama.

Južni krak naftovoda Družba prolazi kroz Ukrajinu do Češke, Slovačke i Mađarske i godinama je bio glavni izvor snabdevanja njihovih rafinerija. Rosneft, Lukoil i Tatneft su bili glavni ruski izvoznici putem ovog pravca.

Dve dobro upućene osobe su u četvrtak izjavile za Reuters da su isporuke ruske nafte Urals putem naftovoda Družba ka Slovačkoj bile znatno niže od planiranih količina. Rekli su da se isporuke nafte putem naftovoda ka Češkoj odvijaju normalno, dok su tokovi ka Mađarskoj blago ispod planiranih nivoa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.