američka ministarka finansija izvršiće pritisak na svetske lidere

Na Samitu u Parizu konkretne akcije za ublažavanje duga zemalja sa nižim prihodima

SvetU fokusu

22.6.2023 12:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Na Samitu u Parizu konkretne akcije za ublažavanje duga zemalja sa nižim prihodima Na Samitu u Parizu konkretne akcije za ublažavanje duga zemalja sa nižim prihodima
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) izvršiće pritisak na svetske lidere da na Samitu u Parizu ove nedelje preduzmu konkretne akcije za ublažavanje tereta... Na Samitu u Parizu konkretne akcije za ublažavanje duga zemalja sa nižim prihodima

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) izvršiće pritisak na svetske lidere da na Samitu u Parizu ove nedelje preduzmu konkretne akcije za ublažavanje tereta duga zemalja sa niskim prihodima, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva finansija.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), takođe, želi da podstakne sve učesnike samita da se obavežu da će osloboditi sredstva za finansiranje u oblasti klimatskih promena, prenosi Reuters.

„Samit će okupiti svetske lidere da preduzmu konkretne akcije za partnerstvo sa ekonomijama u razvoju i ekonomijama u nastajanju kako bi služile inkluzivnom rastu i odgovorile na izazove koji svima prete, poput klimatskih promena i pandemije“, rekao je zvaničnik novinarima tokom konferencijskog poziva.

Postizanje ovih ciljeva zahteva zdravu javnu politiku, kao i mobilizaciju više novca iz privatnog sektora, dodao je zvaničnik.

Vlade traže načine da omoguće Svetskoj banci da koristi finansijsku polugu za veće pozajmice siromašnim zemljama, a da pritom ne dovede u opasnost svoj najviši AAA kreditni rejting.

Jelen će, takođe, tražiti dodatne korake za poboljšanje procesa restrukturiranja duga kroz okrugli sto globalnog državnog duga, koji uključuje predstavnike Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svetske banke i velikih ekonomija G20.

Dok je u Parizu, Jelen planira niz sastanaka, dajući prioritet predstavnicima „zemalja, tržišta u razvoju sa kojima se ne mora bez potrebe sastajati“, rekao je zvaničnik, koji nije izneo detalje.

  • MAJA

    23.6.2023 #1 Author

    Mora da su predložili nemoguće jer samo tako se može rešiti ova situacija

    Odgovori

  • MARA

    23.6.2023 #2 Author

    Trebalo bi da postoji neka strategija pomoci

    Odgovori

  • colorida_cielo

    24.6.2023 #3 Author

    Gde njihova pomoć prodje tu ostaje jad i beda!!!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...