trodnevni samit u hirošimi

G7: Ne želimo da osujetimo ekonomski napredak i razvoj Kine

Svet

20.5.2023 10:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

G7: Ne želimo da osujetimo ekonomski napredak i razvoj Kine G7: Ne želimo da osujetimo ekonomski napredak i razvoj Kine
Lideri zemalja Grupe sedam (G7) na sastanku u subotu preduzeće korake u sprečavanju rizika od Kine i očuvanju ekonomskih veza, saopštila je Bela kuća.... G7: Ne želimo da osujetimo ekonomski napredak i razvoj Kine

Lideri zemalja Grupe sedam (G7) na sastanku u subotu preduzeće korake u sprečavanju rizika od Kine i očuvanju ekonomskih veza, saopštila je Bela kuća.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i lideri G7 okupili su se u japanskom gradu Hirošimi na trodnevnom samitu koji je u fokus stavio i odnose sa Pekingom i hitnost okončanja sukoba Rusije sa Ukrajinom, prenosi Reuters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trebalo bi da doputuje u Hirošimu u subotu, jer želi da prikupi podršku naporima svoje zemlje da se suprotstavi invaziji Rusije.

G7, koju čine SAD, Japan, Nemačka, Francuska, Britanija, Italija i Kanada, sve je više fokusirana, rekli su zvaničnici, na upravljanje onim što vide kao značajne bezbednosne rizike sa Kinom uz održavanje kritičnih trgovinskih veza.

Lideri G7 planirali su da navedu korake za zaštitu osetljive tehnologije, uključujući mere za odlazne investicije, saopštio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan novinarima na brifingu u Hirošimi.

Članovi grupe nastoje da „izbegnu rizik, a ne da se odvoje“ od Kine, dodao je on.

Lideri ovaj zajednički skup karakterišu kao napor da se izgrade otporniji lanci snabdevanja i da se zaštite osetljive tehnologije.

U nacrtu završnog saopštenja, u koje je uvid imao Reuters, , lideri G7 složili su se da status Kine kao druge najveće svetske ekonomije podrazumeva saradnju.

„Ne želimo da osujetimo ekonomski napredak i razvoj Kine“, navedeno je u nacrtu, koji je i dalje podložan promenama.

Očekuje se da će Zelenski održati bilateralne sastanke sa učesnicima samita G7, uključujući domaćina, japanskog premijera Fumija Kišidu.

  • BLIZANAC

    21.5.2023 #1 Author

    velikima ne odgovara ni slaba a ni previše jaka Kina

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.5.2023 #2 Author

    Da ne zele,a spoticu Kinu gde god mogu…

    Odgovori

  • MAJA

    22.5.2023 #3 Author

    Verujem da ne žele, ne ide im u prilog

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...