rešavanja zastoja oko nacionalnog duga SAD

Sastanak ministara finansija G7 o globalnim ekonomskim izazovima

Svet

11.5.2023 13:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Sastanak ministara finansija G7 o globalnim ekonomskim izazovima Sastanak ministara finansija G7 o globalnim ekonomskim izazovima
Sastanak ministara finansija i guvernera centralnih banaka država Grupe Sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7) u Japanu počeo je u četvrtak razgovorom oko gornje granice... Sastanak ministara finansija G7 o globalnim ekonomskim izazovima

Sastanak ministara finansija i guvernera centralnih banaka država Grupe Sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7) u Japanu počeo je u četvrtak razgovorom oko gornje granice američkog duga i potencijalne pretnje da možda ne bude moguće njegovo vraćanje.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) izjavila je da će jedan od njenih prioriteta u Nigati, lučkom gradu na obali Japanskog mora, biti isticanje važnosti rešavanja zastoja oko nacionalnog duga, prenosi Beta.

„Neizvršenje obaveze vraćanja duga je iskreno nezamislivo. Amerika ne bi smela da ne isplati dug. To bi bila katastrofa. To podriva ekonomsko vođstvo Sjedinjenih Američkih Država“, rekla je novinarima Jelen.

Novi guverner japanske centralne banke, koji je stupio na dužnost prošlog meseca, Kazuo Ueda, ponovio je to mišljenje američke ministarke finansija.

„Ako SAD ne otplate svoj dug to će postati veliki veliki problem i mislim da samo Američke federalne rezerve (FED), na primer, možda neće moći da se suprotstavi tome“, rekao je Ueda i dodao da veruje da će američka vlada dati sve od sebe da izbegne takvu situaciju.

Jelen je rekla da zastoj predstavlja rizik da Vlada SAD ostane bez resursa da plati nastavnike, policiju i medicinsku negu veterana.

Dok je u Japanu, Jelen će takođe nastojati da uveri svoje kolege da nedavni bankroti banaka koje su izazvale zabrinutost neće predstavljati rizik globalnom finansijskom sistemu.

Foto: Tanjug/AP

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka sastaju se tri dana uoči samita G7 koji će biti održan u Hirošimi. Ministri će danas razgovarati i o naporima da se podrži Ukrajina i izvrši pritisak na Rusiju da okonča rat.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je juče da su on i lideri Kongresa imali „produktivan“ sastanak o pokušaju da podignu limit nacionalnog duga.

Oni će se ponovo sastati u petak kako bi pokušali da izbegnu rizik od bankrota vlade već 1. juna ako poslanici u podeljenom Kongresu ne pristanu da podignu gornju granicu duga.

Bajden je rekao da je „apsolutno siguran“ da država može da spreči neizvršenje obaveza, izjavivši da neispunjavanje američkih obaveza, na kojima se zasniva veliki deo svetskih finansija, „nije opcija“. 

FED su u ovonedeljnom izveštaju navele da su američke banke podigle svoje standarde kreditiranja za poslovne i potrošačke kredite nakon propasti tri velike banke koje su delom uzrokovane naglim povećanjem kamatnih stopa centralne banke.

FED su ispitale 65 američkih banaka i američkih filijala 19 stranih banaka u SAD krajem marta i početkom aprila, nakon što su banke Silicijumske doline i Signature Bank bankrotirale početkom marta.

Inflacija je i pored povećavanja referentnih kamatnih stopa ostala visoka. Potrošačke cene u SAD porasle su za 0,4 odsto u aprilu, što je naglo u odnosu na porast od 0,1 odsto u periodu od februara do marta.

Tagovi
G7 SAD SVET
  • SENSEI

    12.5.2023 #1 Author

    Slika sa vrha govori više nego ceo tekst. Veliki upravljaju malima..

    Odgovori

  • SHALIMAR

    13.5.2023 #2 Author

    Amerika radi kako ona hoce…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...