NA samitu u Južnoj africi o proširenju grupacije i njenom daljem udaljavanju od dolara

Veliki proizvođači nafte žele da se pridruže BRIKS-u

SvetU fokusu

3.5.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Veliki proizvođači nafte žele da se pridruže BRIKS-u Veliki proizvođači nafte žele da se pridruže BRIKS-u
Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Alžir, Egipat, Bahrein i Iran su zvanično zatražili da se pridruže grupaciji zemalja BRIKS tokom priprema za održavanje njenog... Veliki proizvođači nafte žele da se pridruže BRIKS-u

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Alžir, Egipat, Bahrein i Iran su zvanično zatražili da se pridruže grupaciji zemalja BRIKS tokom priprema za održavanje njenog godišnjeg samita u Južnoj Africi.

Ukupno 19 zemalja izrazilo je interesovanje za pridruživanje bloku tržišta u razvoju Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, rekao je Anil Soklal, južnoafrički ambasador u grupi, piše OilPrice.

“Razgovaraće se o proširenju BRIKS-a i modalitetima kako će se to desiti… Trinaest zemalja je formalno zatražilo pridruživanje, a još šest je zatražilo neformalno. Svaki dan dobijamo prijave za pridruživanje“, rekao je južnoafrički zvaničnik za Bloomberg ranije ove nedelje.

BRIKS će održati godišnji samit u Kejptaunu tokom prve nedelje juna. Svoje prisustvo potvrdili su ministri spoljnih poslova svih pet zemalja članica.

Ranije ovog meseca,Bloomberg je otkrio da se očekuje da će BRIKS uskoro nadmašiti G7 predvođene SAD u očekivanjima ekonomskog rasta.

Prema njihovoj analizi, dok su zemlje G7 i BRIKS podjednako doprinele globalnom ekonomskom rastu 2020. godine, učinak bloka predvođenog Zapadom nedavno je opao. Očekuje se da će do 2028. G7 činiti samo 27,8 odsto globalne ekonomije, dok će BRIKS činiti 35 odsto.

Procene su usledile samo nekoliko nedelja nakon što je zamenik predsednika ruske Državne dume Aleksandar Babakov otkrio da BRIKS radi na razvoju „nove valute“ koja će biti predstavljena na predstojećem samitu te organizacije.

Zemlje članice BRIKS-a čine preko 40 odsto svetske populacije i oko četvrtine svetskog BDP-a.

Interes zemalja globalnog juga da se pridruže bloku dolazi u trenutku kada se sve više država udaljava od američkog dolara. Dolar je postao nepouzdaniji za dolarizovane ekonomije zbog rastućih kamatnih stopa koje regulišu Federalne rezerve SAD i zbog toga što je banka naoružavala dolar kroz finansijske sankcije.

Pored toga, zapad – posebno Evropa – suočava se sa rastućom energetskom krizom koja je rezultat sankcija usmerenih na rusko energetsko tržište zbog invazije na Ukrajinu i sabotaže gasovoda Severni tok.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...