Zajednička deklaracija lidera samita u Južnoj Africi

Šest država pristupilo organizaciji BRIKS

Svet

24.8.2023 11:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

Šest država pristupilo organizaciji BRIKS Šest država pristupilo organizaciji BRIKS
Lideri zemalja organizacije BRIKS usvojili su Johanesburšku deklaraciju o rezultatima 15. samita, izjavio je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa. Kao rezultat samita članovi organizacije usaglasili... Šest država pristupilo organizaciji BRIKS

Lideri zemalja organizacije BRIKS usvojili su Johanesburšku deklaraciju o rezultatima 15. samita, izjavio je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa. Kao rezultat samita članovi organizacije usaglasili su listu zemalja koje će biti priključene BRIKS-u.

Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati postaće punopravni članovi BRIKS-a 1. januara 2024. godine, prenosi Komersant. Ruski predsednik Vladimir Putin, koji na samitu učestvuje posredstvom video konferencije, pozdravio je proširenje organizacije i istakao da nije bilo lako usaglasiti deklaraciju.

Nakon proširenja, površina zemalja članica BRIKS-a biće dvostruko veća od površine zemalja G7 i imaće četiri puta više stanovnika. Pored toga, zemlje BRIKS-a posedovaće 45 odsto svetskih rezervi nafte. Ukupno 23 države prijavile su se za članstvo u organizaciji, a prema ranijim navodima Bloomberga, Indija i Brazil bili su protiv proširenja.

Ipak, indijski premijer Narendra Modi javno je podržao inicijativu za proširenje. Učesnici samita su još predsednik Kine Si Đinping i predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva. Rusiju na samitu predstavlja ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ministarka spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor potvrdila je da je na samitu usvojen dokument koji opisuje parametre za proširenje organizacije BRIKS. Ona nije navela nazive država koje su primljene u organizaciju, najavljujući da će to biti zvanično objavljeno u zajedničkoj deklaraciji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...