Kineski predsednik preskočio sastanak sa liderima BRIKS-a

Si Đinping neočekivano izostao sa poslovnog foruma

Svet

23.8.2023 15:04 Autor: Vladimir Jokanović 4

Si Đinping neočekivano izostao sa poslovnog foruma Si Đinping neočekivano izostao sa poslovnog foruma
Kineski predsednik Si Đinping neočekivano je u utorak preskočio poslovni forum ekonomske grupe BRIKS u okviru samita u Južnoj Africi, a umesto njega Kinu... Si Đinping neočekivano izostao sa poslovnog foruma

Kineski predsednik Si Đinping neočekivano je u utorak preskočio poslovni forum ekonomske grupe BRIKS u okviru samita u Južnoj Africi, a umesto njega Kinu je predstavljao ministar trgovine. Si nije otkrio razlog svog izostanka.

Kineski predsednik koji je u ponedeljak doputovao u Johanesburg trebalo je da održi govor na poslovnom forumu zajedno sa liderima Indije, Brazila i Južne Afrike, kao i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji se skupu obratio putem video konferencije, prenosi CNN.

Kineski lider samo se nije pojavio na događaju, bez zvaničnog saopštenja ili bilo kakvog objašnjenja Pekinga. Njegovu pripremljenu izjavu pročitao je ministar Vang Ventao, u kojoj je naveden poziv svetu da izbegava hodanje u snu „u ponor novog hladnog rata“.

Bez direktnog pominjanja SAD, u saopštenju je navedeno da je „neka zemlja, opsednuta održavanjem svoje hegemonije, učinila sve da osakati tržišta u nastajanju i zemlje u razvoju“, jer ko se brzo razvija postaje meta obuzdavanja, ali je to uzaludno.

Nakon što je preskočio forum, Si je kasnije prisustvovao večeri zajedno sa liderima Brazila i Indije i ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, koju je priredio južnoafrički predsednik Siril Ramafosa. Ranije u utorak Si se sastao sa Ramafosom u okviru svoje državne posete Južnoj Africi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...