Početak samita organizacije BRIKS u Južnoj Africi

Na dnevnom redu proširenje i bezbednost

Svet

22.8.2023 15:42 Autor: Vladimir Jokanović 3

Na dnevnom redu proširenje i bezbednost Na dnevnom redu proširenje i bezbednost
Samit lidera zemalja BRIKS-a počinje u Johanesburgu u Južnoj Africi. Događaju će prisustvovati lideri Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike, dok će Rusiju na... Na dnevnom redu proširenje i bezbednost

Samit lidera zemalja BRIKS-a počinje u Johanesburgu u Južnoj Africi. Događaju će prisustvovati lideri Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike, dok će Rusiju na forumu predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Ruski predsednik Vladimir Putin uključiće se u zasedanje putem video linka.

Fokus razgovora će biti na ekonomskim i bezbednosnim pitanjima, a osim toga lideri BRIKS-a razmatraće proširenje organizacije. Ranije je saopšteno da su 23 zemlje, uključujući Argentinu, Belorusiju, Egipat, Iran, UAE, Saudijsku Arabiju i Indoneziju, podnele zvanične prijave za članstvo, prenosi Russia Today.

Po ocenama učesnika, takvo interesovanje za BRIKS ukazuje na formiranje novog, multipolarnog svetskog poretka. Očekuje se da će glavni događaji u okviru samita biti u sredu 23. avgusta. Najpre zatvorena plenarna sednica članova organizacije, a zatim otvorena sednica na kojoj će izveštaje podneti Poslovni savet, Ženska poslovna alijansa i Nova razvojna banka BRIKS-a. Planirano je i usvajanje zajedničke deklaracije.

Južnoafrička ministarka spoljnih poslova Naledi Pandor rekla je ranije da je tema samita „BRIKS i Afrika: partnerstvo za zajednički ubrzani rast, održivi razvoj i inkluzivni multilateralizam“.

Foto: Beta/AP

Učesnici sastanka razgovaraće o mogućnostima ostvarivanja punog potencijala organizacije „za postizanje inkluzivnog globalnog ekonomskog oporavka i održivog razvoja, jačanje uzajamno korisnih partnerstava sa Afrikom i Globalnim jugom u multipolarnom svetu“, kao i produbljivanje i jačanje progresivnog multilateralizma i ozbiljne reforme globalnog sistema upravljanja.

Važno mesto u razgovorima biće posvećeno ekonomskim problemima. Tokom najave samita, Pandor je podsetila da BRIKS čini 42 odsto svetske populacije, oko 30 odsto svetske teritorije, oko 27 odsto svetskog BDP-a, kao i oko 20 odsto međunarodne trgovine. Ona je navela da „prema podacima MMF-a, udeo zemalja BRIKS-a u svetskoj ekonomskoj aktivnosti po paritetu kupovne moći premašuje udeo zemalja G7“.

Iako nije najavljeno da će se na dnevnom redu samita naći pitanje kreiranja valute BRIKS-a, analitičari veruju da će lideri razgovarati o dedolarizaciji. Vladimir Vinokurov, profesor na Diplomatskoj akademiji ruskog Ministarstva spoljnih poslova navodi da je valuta koja će postepeno zameniti američki dolar u trgovini između zemalja „odmah iza ugla“.

Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, „jedno od ključnih pitanja na dnevnom redu samita u Johanesburgu biće proširenje BRIKS-a, što će značajno ojačati ovu asocijaciju“. Pandor je potvrdila ovu informaciju.

„Očekuje se da će lideri BRIKS-a razgovarati o pitanju proširenja. Sadašnji geopolitički kontekst podstiče novo interesovanje za članstvo u BRIKS-u, a zemlje globalnog juga traže alternativu u multipolarnom svetu“, navela je Pandor. Gosti samita, 67 lidera zemalja Afrike i takozvanog globalnoog juga biće upoznati sa kriterijumima za prijem u organizaciju.

Kineski predsednik Si Đinping sastaje se u utorak pre početka samita sa domaćinom, južnoafričkim predsednikom Sirilom Ramafosom u okviru državne posete. Peking nastoji da doda težinu organizaciji prijemom novih članova, kako bi konkurisala zemljama G7, prenosi Financial Times. Smatra se da su Si i Ramafosa saglasni sa proširenjem organizacije, kao i ruski predsednik Putin.

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva i indijski premijer Narendra Modi navodno su relativno skeptični u pogledu ekspanzije BRIKS-a pod uslovima koji bi razvodnili njihov uticaj u organizacije i ojačali poziciju Kine kao lidera sveta u razvoju. Ramafosa, Si, Modi i Lula sastaće se nakon zvaničnog otvaranja samita, koji će trajati do 24. avgusta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...