desetine zemalja pokazale interesovanje

BRIKS sve bliži proširenju, dogovoreni uslovi

Svet

23.8.2023 18:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BRIKS sve bliži proširenju, dogovoreni uslovi BRIKS sve bliži proširenju, dogovoreni uslovi
Lideri BRIKS-a su sve bliži dodavanju novih članova svom klubu po prvi put od 2010. godine, nakon što su dogovorili uslove za proširenje grupe... BRIKS sve bliži proširenju, dogovoreni uslovi

Lideri BRIKS-a su sve bliži dodavanju novih članova svom klubu po prvi put od 2010. godine, nakon što su dogovorili uslove za proširenje grupe za koje se nadaju da će povećati njen uticaj na svetskoj sceni.

„Imamo dokument koji smo usvojili i koji postavlja smernice i principe, procese za razmatranje zemalja koje žele da postanu članice BRIKS-a“, rekla je južnoafrička ministarka za međunarodne odnose i saradnju Naledi Pandor u sredu za Ubuntu radio, prenosi Bloomberg.

„Detaljnije saopštenje daće lideri BRIKS-a” pre završetka njihovog godišnjeg samita u Johanesburgu, u četvrtak, rekla je ona.

Ona nije navela imena država, ali desetine zemalja su pokazale interesovanje za potencijalno pridruživanje bloku, uključujući Saudijsku Arabiju, Indoneziju, Egipat i Argentinu.

Proširenje grupe tržišnih sila u nastajanju moglo bi da pomogne da se poveća globalna moć i suprotstavi dominaciji Grupe sedam. Kina, koju podržavaju Rusija i Južna Afrika, bila je glavni pokretač proširenja još više članica, ali Indija, koja je zabrinuta da bi blok mogao postati glasnogovornik svog suseda, i Brazil zagovarali su oprezan pristup.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...